Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Skulle mer kunskap göra att fler köpte ekologiskt kött?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 18 augusti 2011

Igår var jag med på ett studiebesök två ekologiska gårdar som Axfood ordnade tillsammans med Ekologiska lantbrukarna och Svenskt butikskött. Vi ville lära oss mer om ekologisk köttproduktion och skillnader mot den konventionella.

Igår var jag med på ett studiebesök två ekologiska gårdar som Axfood ordnade tillsammans med Ekologiska lantbrukarna och Svenskt butikskött. Vi ville lära oss mer om ekologisk köttproduktion och skillnader mot den konventionella.

De gårdar vi besökte ligger i Enköpingstrakten. Tjulsta gård föder upp KRAV- grisar och medan Torsvi har nötköttsproduktion (också KRAV).

Det är bara en liten del av köttkonsumtionen i Sverige som är ekologisk. För griskött är det faktiskt mindre än en procent. Axfoods kortsiktiga mål är att få upp den egna försäljningen till två procent. En av anledningarna till att det finns så få uppfödare av KRAV-grisar är att produktionen skiljer sig mycket från den konventionella. KRAV-grisar har möjlighet till utevistelse hela året och får böka och rulla sig i gyttjebad under sommarhalvåret. På Tjulsta gård odlas nästan allt foder på gården; spannmål, ärter och åkerbönor. De får också mindre mängder ekologiskt koncentrat där sojan kommer från Italien istället för från Brasilien. Det finns också ekologiska grisar som inte är KRAV-godkända utan föds upp enligt EU-ekologiska regler. Men där är djurskyddskraven inte lika höga.

Torsvis uppfödning av ekologiska köttdjur är helt baserad på grovfoder. Det innebär att djuren föds upp på bete och under vintern på ensilage. Kor är idisslare och är gjorda för att leva på grovfoder som gräs och klöver. Men trots det föds en hel del djur i den konventionella produktionen upp på spannmål.

Jag tror att fler konsumenter skulle välja att köpa ekologiskt kött, även om det är dyrare, om de kände till vad som skiljer den ekologiska produktionen från den konventionella. Skulle mer information göra att fler valde ekologiskt kött? Brukar du själv köpa ekologiskt kött även om det är dyrare?

Kategorier: Ekologiskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.