Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Varför ska vi steka köttbullar i palmolja?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 5 december 2011

Palmoljefrågan är som alltid aktuell och som en del av er märkt så fick också Axfood bra betyg av WWF när man granskade arbetet med palmolja.

Palmoljefrågan är som alltid aktuell och som en del av er märkt så fick också Axfood bra betyg av WWF när man granskade arbetet med palmolja.

Axfood köper gröna palmoljecertifikat för den mängd palmolja som ingår i de egna märkesvarorna. Målet är att det 2015 ska vara riktig certifierad palmolja i produkterna. Men vi jobbar också med att byta ut palmoljan till exempelvis rapsolja eller solrosolja.

Idag används palmolja vid tillverkningen av våra Garant köttbullar. Men skulle det inte fungera lika bra med rapsolja? Idag hade vi provsmakning och de flesta av oss som smakade kunde överhuvudtaget inte känna någon skillnad. Så varför inte byta? Nästan alla kunder som har funderat över frågan föredrar rapsolja framför palmolja av miljö och/eller hälsoskäl.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.