18 januari 2012

Miljöprofil för en liten butik

Igår besökte jag och Niklas Nettrup från Axfood Närlivs en Handlar´n butik i Asby, Östergötland. Handlar´n är ett Axfood koncept för mindre butiker. Hur kan man jobba med miljöfrågor i den lilla butiken?

Av: Åsa Domeij

Hur kan man stärka sin lokala förankring? Butiken i Asby jobbar med många saker samtidigt som småföretagare på landsbygden ofta gör. Delägarna är aktiva i lantbruksföretag. Butiken har inte bara försäljning av livsmedel utan också catering och café.

Annika Anette

Annika Alenfelt och Anette Svensson vid sin manuella disk.

En självklar miljöfördel med din lilla butiken på landet är att den ger möjlighet för kunderna att slippa åka långt med bil för att handla mat. Förutom miljöfördelarna slipper man kostsamma resor och sparar tid. En liten butik har svårt att ha ett stort sortiment av ekologiska varor. Men i den här butiken kunde man beställa ekologiskt kött från en lokalproducent på torsdagen för leverans till helgen. Miljöbudskap kan också synas bra när det inte är fullt med prisbudskap överallt. Det skulle lätt gå att lyfta fram Axfoods fiskpolicy och att man inte säljer flygtransporterade produkter inom Frukt och grönt. 

I Asby var man verkligen i takt med tiden när man tog tillvara mat där sista datumet närmade sig och gjorde färdigmat med hög kvalitet som var väldigt populär bland kunderna. Det hade man förstås börjat med för att få butiken att gå ihop bättre men inte desto mindre gör man här en viktig miljöinsats.

 

Svenskt

Klimat