Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

När försvinner buräggen?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 4 juli 2012

Almedalsveckan innebär för mig att jag får delta i diskussioner i många olika ämnen så det blir verkligen inte enformigt. Dagligvaruhandelns frågor spänner sig över det mesta! Veckan som började med energidiskussioner har kommit att övergå till varufrågor.

Almedalsveckan innebär för mig att jag får delta i diskussioner i många olika ämnen så det blir verkligen inte enformigt. Dagligvaruhandelns frågor spänner sig över det mesta! Veckan som började med energidiskussioner har kommit att övergå till varufrågor.

Djurens rätt arrangerade ett seminarium om burägg där jag deltog från handelns sida eftersom Hemköp och Prisxtra satsat på buräggsfritt. I övrigt närvarade representanter från djurrättsrörelsen, kommunalpolitiken och miljöstyrningsrådet. Det blev förstås en hel del diskussion om djurskyddskrav i offentlig upphandling eftersom det är en stor fråga i många kommuner. Miljöstyrningsrådet menar att det idag finns goda möjligheter att ställa krav på det man köper men att det är viktigt att ställa kraven på rätt sätt.

Jag fick en hel del frågor om hur man kan arbeta med att påverka handelns utbud på bästa sätt. Jag hade lite olika förslag men mitt bästa tips är egentligen inte bara försöka påverka kedjornas supportkontor utan att faktiskt prata med butikerna. De flesta kunder med synpunkter är tysta och för butikerna är det alltid bra att få höra kundernas åsikter direkt.

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.