Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Varför bär inte alla grönt?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 5 juli 2012

"Varför bär inte alla grönt?" var titeln på ett seminarium som Plast- och kemiföretagen ordnade under Almedalsveckan.

"Varför bär inte alla grönt?" var titeln på ett seminarium som Plast- och kemiföretagen ordnade under Almedalsveckan.

grön kasse

Jag var inbjuden som talare eftersom Hemköp var först med att lansera en "riktig" miljökasse av bioplast förra våren. Många i branschen som jobbar med framtidens plast tyckte det var uppmuntrande att någon äntligen gjorde en produkt för marknaden. Verkstad är alltid mer spännande än prat! En framtidsvision som seminariedeltagarna verkade vara överens om var att den fossila plasten borde ersättas stegvis av grön plast. Varför använda kolkedjor från olja när man ska tillverka plast, när det klimatsmartare alternativet bioråvara finns? Man hoppades mycket på råvaror från skog i Sverige eller andra delar av Europa istället för sockerrör. Även om sockerrör är en bra råvara, trots att den är producerad långt bort, skulle det vara ännu mer intressant om skogsråvara kunde användas. Kanske dröjer det inte så länge innan Hemköps kunder kan bära hem maten i en kasse gjord av skog?

Kategorier: Svenskt Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.