Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Vilken gris köper du till jul?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 19 december 2012

Som bekant är julskinka en av de stora produkterna som säljs till jul. Jag tror att många som väljer att köpa ekologiskt griskött gör det av djurskyddsskäl.

Som bekant är julskinka en av de stora produkterna som säljs till jul. Jag tror att många som väljer att köpa ekologiskt griskött gör det av djurskyddsskäl.

Man vill att grisarna ska ha större utrymme och haft möjlighet till utevistelse och helst möjlighet att böka. Där finns det en skillnad på EU-ekologisk gris och KRAV-gris. För den EU-ekologiska räcker det med utevistelse på betongplatta medan KRAV-grisen ska ha möjlighet till att böka ute. Om du vill veta mer kan du läsa på hemsidan www.jordpatrynet.se.

Nu till jul säljer våra butiker en Garant ekologisk julskinka där köttet kommer från KRAV-grisar. 

Det är alltid stor efterfrågan på ekologisk julskinka. Det är minst 5 gånger fler som väljer att köpa ekologisk julskinka än de som köper ekologiskt griskött resten av året! 

Man kan undra vad det beror på. Kan det vara så att man till julen vill vara extra snäll och verkligen vill att julskinkan ska komma från en gris som haft det bra? Eller är det så att våra butiker har ett för dåligt utbud av ekologiskt griskött under resten av året? Eller är det möjligen så att man bryr sig mindre om priset till jul eftersom det är fest och man vill kosta på sig?

Kategorier: Ekologiskt Svenskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.