Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Från antibiotika till rättvisa transporter

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 4 juli 2013

En dag under Almedlalsveckan innebär ofta att man kastar sig mellan diskussioner i vitt skilda ämnen. En förmiddag började jag med antibiotika i köttproduktionen och avslutade med rättvisa lastbilstransporter.

En dag under Almedlalsveckan innebär ofta att man kastar sig mellan diskussioner i vitt skilda ämnen. En förmiddag började jag med antibiotika i köttproduktionen och avslutade med rättvisa lastbilstransporter.

Seminariet om antibiotika ordnades av Svenska djurhälsovården och Vi konsumenter. Där visades att det i Europa används betydligt mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Den höga användningen av antibiotika i köttproduktionen i många länder bidrar till problemet med antibiotikaresistena bakterier. Men det är inte i alla länder som det är ett stort problem med användningen av antibiotika till djur. I Sverige, Finland och Norge är användningen av antibiotika mycket lägre. Det viktigaste är förstås att få en annan politik på området. Men så länge det inte är fallet måste handlen bli bättre på att ställa krav på sina leverantörer.

Seminariet om rättvisa transporter, som ordnades av Sveriges åkeriföretag, handlade om att det är viktigt att det lönar sig för företagen att jobba rätt när det gäller miljö och sociala villkor. Därför är det viktigt att upphandlingarna görs på rätt sätt. Inom Axfood är det Dagab som sköter lager och transporter. Jag kunde berätta att Dagab har många egna lastbilar och att det är därför lättare att ha en god kompetens när det gäller upphandlingar. Om man vet vad en realistisk kostnadsnivå är så kan man t ex förstå om ett anbud är så lågt att det är omöjligt att genomföra med den kvalitet som upphandlas. Det var en stor enighet om att det går att ställa krav på ett bra sätt vid upphandling och att uppföljningen, som kan vara svårare, är lika viktig.

Kategorier: Ekologiskt Svenskt Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.