Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Hemköp city skänker mat till Klara kyrka

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 13 maj 2013

Hästköttsskandalen gjorde att Axfood hade några ton lasagner som innehöll hästkött och inte fick säljas eftersom innehållsförteckningen var felaktig.

Hästköttsskandalen gjorde att Axfood hade några ton lasagner som innehöll hästkött och inte fick säljas eftersom innehållsförteckningen var felaktig.

Men Livsmedelsverket godkände att lasagnerna fick skänkas bort om man tog bort kartongen och informerade om innehållet. Det gjorde att ett samarbete etablerades mellan Klara kyrka, mitt i Stockholm, och Axfood. Dagab kör dit lasagnerna från sitt lager och kyrkans personal skänker lasagnerna till behövande.

hemköp skänker

Det har fungerat väldigt bra och tanken väcktes om att fortsätta samarbetet med kyrkan och ta vara på mat som inte kan säljas. Hemköp city har tillagningskök och givetvis tar man vara på mat till köket för att undvika svinn. Men det är inte allt som det går att ta hand om. Frukt och bröd kan inte köket använda i så stor utsträckning, men det går utmärkt att skänka bort. Hemköp city ligger på gångavstånd från kyrkan så kyrkans personal kan enkelt gå över till butiken och hämta mat som annars skulle bli svinn.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.