Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Hemköpshandlare för miljö och kvalitet

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 4 oktober 2013

På Hemköp i Näsby park kostar det inte mer att välja ekobananer. Det beror på att handlarna Joakim Skotte och Nina Käll har bestämt sig för att satsa på att erbjuda både miljö och kvalitet för sina kunder.

På Hemköp i Näsby park kostar det inte mer att välja ekobananer. Det beror på att handlarna Joakim Skotte och Nina Käll har bestämt sig för att satsa på att erbjuda både miljö och kvalitet för sina kunder.

Jag träffade Joakim som berättade att engagemanget i matfrågorna väcktes av boken "Den Hemliga kocken". Det har inneburit en hel del konkreta beslut när det gäller sortimentet. Några exempel är att buljonger som innehåller glutamat har plockats bort ur sortimentet och att butiken, trots att den är liten, erbjuder ett stort sortiment av ekologiskt mat.

nasby

En sak som jag tyckte var positiv var Frukt och Grönt avdelningen som var både välskött hade rejält exponerade ekovaror och där det t ex fanns ekologiska vindruvor som brukar vara svårt att hitta i butik. Joakim berättar att de vill fortsätta att utveckla butiken och också ge tips till kunderna för att de ska kunna göra mer hållbara val.

Kategorier: Ekologiskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.