22 oktober 2013

På besök i Shanghai

Jag är på besök i Shanghai och började veckan med att träffa medarbetarna på Axfoods inköpskontor

Av: Åsa Domeij

En stor del av de prylar man kan köpa i butikerna kommer från Kina. Men Axfood importerar också en hel del mat från Kina som t ex nudlar och sojasåser. Vi började dagen med att diskutera frågor kring inköpsprocessen, kvalitetskontroll och sociala revisioner. Innan en ny leverantör skriver kontrakt besöks de alltid av en inköpare som gör en översiktlig kontroll av bl a arbetsmiljö och andra sociala villkor. Om leverantören bedöms som intressant görs en riktig revision av vår revisor som är väldigt kompetent och en mästare på att avslöja falska dokument t ex tidkort.

Under dagen hann vi också med att besöka olika typer av livsmedelsbutiker. De dyra butikskedjorna kan sälja importerat mat som t ex mjölk från Nya Zealand för nästan 60 kr per liter och har ett ganska bra utbud av ekologisk mat. Men även en lågpriskedja har ett stort utbud, manuella diskar och mycket personal. Om man inte har det relativt bra ekonomiskt så handlar man inte i någon av kedjornas butiker. Istället besöker man en "food market" som är en slags saluhall men där stilen inte är lyxig. En tydlig skillnad mellan Kina och Sverige när det gäller synen på mat verkar vara att kinesiskt mat värderas lägre än importerad medan konsumenter i Sverige ofta värderar svensk mat högt. En annan skillnad är att förpackad mat verkar vara status här medan vi ofta gillar försäljning i lösvikt.

Det var intressant att se lite av livsmedelsbutiker men huvudtemat kommer att vara leverantörsbesök. Under några dagar kommer vi att hinna med ett ganska många olika slags leverantörer i olika delar av Kina.