Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Antibiotika och djurvälfärd

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 5 december 2014

Axfood, Martin och Servera och Axfoundation har arbetat tillsammans med en expertgrupp för att driva frågan om den höga antibiotikaanvändningen i köttproduktionen i många länder.

Axfood, Martin och Servera och Axfoundation har arbetat tillsammans med en expertgrupp för att driva frågan om den höga antibiotikaanvändningen i köttproduktionen i många länder.

Det används mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Den höga antibiotikaanvändningen orsakar att bakterier blir resistenta mot antibiotika. Dåliga uppfödningsmetoder av djur som kräver mycket antibiotika riskerar att sjuka människor inte kan få en fungerande behandling.

Den här veckan bjöd vi in övriga företag inom dagligvaruhandeln för att utbyta erfarenheter. De experter som vi arbetat med presenterade kriterierna som de föreslagit som krav på producenterna. Inom handeln var vi överens om att vi kan göra mycket för att driva utvecklingen och ställa krav. Men vi tycker också att det finns ett politiskt ansvar. Varför gör inte EU mer för att de djurskyddskrav som finns följs av medlemsstaterna? Vad gör riksdagspolitikerna för att ställa krav? 

En bristfällig djurvälfärd är inte bara dåligt för djuren. Det slår också tillbaka på vården av människor att missbruka resursen antibiotika som är så viktig för mänskligheten.

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.