Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Kan rödlistning av räkor ge ordning och reda?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 4 mars 2014

I början av februari presenterade WWF (Världsnaturfonden)  sin uppdaterade fiskguide.

I början av februari presenterade WWF (Världsnaturfonden)  sin uppdaterade fiskguide.

I guiden betygssätter man fisken i en färgskala. Den fisk man rekommenderar blir grön och den man avråder ifrån blir röd. Den gullistade fisken ligger någonstans däremellan. Axfoods policy är att inte sälja rödlistad fisk och skaldjur förutom sådant som har köpts in innan det blev rödlistat. Vi vill göra det enkelt för våra kunder att göra bra fiskval i butikerna.

fiskdisk

Varje år brukar det bli en hel del diskussion om den nya "fisklistan". Men i år har nog debatten blivit extra livlig eftersom de räkor som fiskas i Skagerack blev rödlistade. Det är inte så konstigt eftersom det är svenska produkter som drabbas.

WWF bygger i huvudsak på vad forskarna i organisationen ICES kommer fram till. ICES rapportering visar på att stora mängder av små räkor slängs över bord.  Anledningen till att man gör det är att det är mycket bättre betalt för stora räkor och att man, inom den kvot man får fiska, vill ha så bra betalt som möjligt. Problemet är att de små räkor som slängs över bord inte överlever. Men sedan 2009 är det inte tillåtet att kasta tillbaka räkor.  Nu har det gått flera år utan att myndigheterna har lyckats stoppa det illegala räkfisket och därför har WWF valt att rödlista räkfisket i Skagerack.

Greenpeace presenterade en rapport om det otillåtna svenska räkfisket i slutet av 2012. Men den blev inte så uppmärksammad i media som WWF:s rödlistning. Men kanske kan WWF:s rödlistning skynda på en miljömärkning (MSC) av det svenska räkfisket? Nya fångstredskap som inte tar upp lika mycket små räkor är en intressant möjlighet. Axfood kommer att stödja testning av trålar med större maskor för att på så sätt underlätta en miljömärkning av fisket.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.