9 januari 2014

Mer medvetna val till jul?

Under december månad köper vi både mer mat och annorlunda mat än under november. Självklart påverkar önskan att köpa traditionell julmat handeln i stor utsträckning.

Av: Åsa Domeij

Jag tyckte det var intressant att titta lite på försäljningen av ekologiskt mat under månaderna december och november. Påverkar julhandeln andelen ekologiskt i matkassen?

Det visade sig finnas en kategori där skillnaden mellan november och december var väldigt stor. Andelen ekologiskt kött var dubbelt så stor i december som i november! Den viktigaste förklaringen är förstås att många väljer att köpa ekologisk julskinka. Men om man väljer ekologiskt kött i december, varför tycker man inte att det är lika viktigt att göra det i november?

En tänkbar förklaring är att när det är jul vill man vara extra snäll och göra fler etiska val. En annan förklaring kan vara att vi i handeln är duktigare på att lyfta fram ekologiskt kött i julhandeln än vad vi är resten av året. Vad tror du? Köper du mer ekologiskt kött när det är jul? Om du vill läsa om KRAV-grisar kan du gå in på www.jordpatrynet.se.

 

griskalvsjo

Ekologiskt