Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Mer medvetna val till jul?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 9 januari 2014

Under december månad köper vi både mer mat och annorlunda mat än under november. Självklart påverkar önskan att köpa traditionell julmat handeln i stor utsträckning.

Under december månad köper vi både mer mat och annorlunda mat än under november. Självklart påverkar önskan att köpa traditionell julmat handeln i stor utsträckning.

Jag tyckte det var intressant att titta lite på försäljningen av ekologiskt mat under månaderna december och november. Påverkar julhandeln andelen ekologiskt i matkassen?

Det visade sig finnas en kategori där skillnaden mellan november och december var väldigt stor. Andelen ekologiskt kött var dubbelt så stor i december som i november! Den viktigaste förklaringen är förstås att många väljer att köpa ekologisk julskinka. Men om man väljer ekologiskt kött i december, varför tycker man inte att det är lika viktigt att göra det i november?

En tänkbar förklaring är att när det är jul vill man vara extra snäll och göra fler etiska val. En annan förklaring kan vara att vi i handeln är duktigare på att lyfta fram ekologiskt kött i julhandeln än vad vi är resten av året. Vad tror du? Köper du mer ekologiskt kött när det är jul? Om du vill läsa om KRAV-grisar kan du gå in på www.jordpatrynet.se.

 

griskalvsjo

Kategorier: Ekologiskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.