Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Samling för eko!

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 17 januari 2014

För några år sedan ökade försäljningen av ekologisk mat kraftigt i dagligvaruhandeln. Men 2011 och 2012 var lite tröga år med försiktiga ökningar i livsmedelsbutikerna, medan offentlig sektor istället ökade rejält.

För några år sedan ökade försäljningen av ekologisk mat kraftigt i dagligvaruhandeln. Men 2011 och 2012 var lite tröga år med försiktiga ökningar i livsmedelsbutikerna, medan offentlig sektor istället ökade rejält.

Det sista halvåret 2013 började ekomaten åter växa till inom dagligvaruhandeln. Ett exempel på en produkt som ökat väldigt kraftigt är ekobananer.

Det finns en stor potential för ekomaten. I vårt grannland Danmark är försäljningsandelen för ekologisk mat nästan dubbelt så stor. En skillnad kan kanske vara att man i Danmark ser mat som en viktig exportnäring. I Danmark finns ett politiskt stöd för ekologisk produktion och staten stödjer marknadsutvecklingen bl a genom att bidra till finansiering av organisationen "Organic Denmark". Det är en medlemsorganisation som syftar till att utveckla den ekologiska marknaden. Medlemmarna är allt ifrån livsmedelsindustrier och bönder till privatpersoner.

Igår var jag med på ett arbetsmöte i Stockholm under rubriken "Organic Sweden". Det var ett välbesökt möte med en mix av livsmedelsförädlare, handel, bönder, handel och privatpersoner. Vi hoppas kunna samarbeta för att utveckla den ekologiska marknaden både vad gäller försäljning i Sverige och export. Kanske finns det inspiration att hämta från Danmark? Har du idéer om vad som borde göras för att utveckla ekonäringen i Sverige?

Kategorier: Ekologiskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.