30 november 2015

Klimathopp i Paris?

Idag inleds det viktiga toppmötet om klimatfrågan i Paris. Världens ledare ska försöka komma överens om den gemensamma utmaningen att komma till rätta med de klimatpåverkande utsläppen.

Av: Åsa Domeij

Hittills har samarbetet mellan världens länder handlat om att försöka bolla ansvaret till andra. Har insikten nu blivit så stor att det leder till handling som på allvar gör skillnad?

Förra veckan bjöd ministrarna Löfven och Romson in de företag som ställt sig bakom initiativet "Fossilfritt Sverige" till en dialogfrukost inför toppmötet. Jag och Nina Eklund från företagsnätverket Hagainitiativet betonade att det är viktigt att politiken underlättar för alla de företag som vill göra mycket i klimatfrågan. En viktig sak är att höja miljöskatterna och istället sänka arbetsgivaravgifterna för företagen. Långsiktiga villkor är också något som gör företagens klimatarbete enklare. Inom transportsektorn finns det många utmaningar, och skattevillkor som gynnar biodrivmedlen är nödvändiga om de fossila bränslena kan fasas ut. Det finns också stora möjligheter för företagen att investera i solcellsanläggningar på tak. Men då är det viktigt att inte beskatta den solel, som man gör av med i den egna fastigheten.

Om de ekonomiska incitamenten är klimatsmarta så kan näringslivets klimatomställning komma snabbt.

familjefoto fossilfritt Sverige

Representanter från de företag som ställt sig bakom initiativet ”Fossilfritt Sverige” tillsammans med Åsa Romson och Stefan Löfven. (OBS: Bilden är beskuren.)

Klimat