18 juni 2015

Pant ett bidrag till cirkulär ekonomi

De senaste 40 åren har olika begrepp använts för att beskriva behovet av att människan ska anpassa sin påverkan på planeten till naturens ramar.

Av: Åsa Domeij

Några exempel: ekologisk grundsyn, kretsloppsekonomi, hållbar utveckling…

Ett av de lite nyare begreppen som används i debatten är ”cirkulär ekonomi”. Ett gammalt system som leder i riktningen mot cirkulär ekonomi är pantsystem. Pantsystem på flaskor fanns faktiskt redan på 1800-talet! Numera finns det lagstiftning på att det ska vara pant på vissa drycker i vissa typer av förpackningar. Många drickfärdiga drycker omfattas av lagstiftningen.

Det finns stora fördelar med pantsystem. Förpackningarna lämnas ofta i en pantautomat och orsakar inte problem med nedskräpning. Dessutom är det bättre om en plastflaska lämnas i en returautomat än i den vanliga plaståtervinningen. I den vanliga plaståtervinningen blandas så många olika typer av plast att man inte kan göra produkter av lika hög kvalitet. Men de som lämnas i pantautomaterna används till nya flaskor. Pantsystem är därför väldigt klimatsmarta.

Många av våra kunder har undrat varför det inte är pant på fler förpackningar. Därför går vi nu ett steg längre och till hösten börjar vi med pant på våra saftflaskor som säljs under Axfoods varumärke Premier. Det är de första plastflaskorna som det införs pant på trots att lagstiftningen inte kräver det. Jag hoppas att de ska följas av fler initiativ till frivilliga pantsystem. Givetvis kommer man kunna panta flaskorna i de vanliga automaterna.

 saft pant

Svenskt