29 april 2016

Certifieringar för schysstare produktion

I butikerna finns mat från hela världen, och för livsmedelskedjorna är koll på leverantörskedjorna en stor utmaning. Många varor är dessutom sammansatta av diverse olika råvaror, exempelvis färdigrätter och påsar med frukt- och nötblandning. Då kan leverantörskedjan bli ännu mer komplex.

Av: Åsa Domeij

Det är inte särskilt vanligt att kunden själv köper sin mat direkt från en bonde och har god kunskap om hur maten producerats. Därför behöver handeln fungera som en "ställföreträdande konsument" och arbeta för en bra produktion både när det gäller arbetsvillkor, miljö och djurvälfärd. Men det är omöjligt för handeln att besöka varje litet familjejordbruk världen över som producerar någon råvara som finns i butikernas sortiment.

Ur kontrollsynpunkt skulle det vara enklare med stora plantager som producerade alla råvaror. Det skulle bli färre att hålla koll på. Men samtidigt är det bra om mindre företag också kan producera mat för exportmarknaden. En möjlighet är att jobba med certifieringar så som Rainforest Alliance, Fairtrade och UTZ. Att ställa krav på hållbarhetscertifieringar är ett sätt att driva utvecklingen mot en bättre produktion. Axfood börjar komma i mål när det gäller certifieringar för kaffe, te och kakao på Axfoods egna märkesvaror. Men det finns förstås många fler riskgrödor att jobba med. Det kan tyckas vara en besvärlig sak för ett mindre företag att bli godkända och få sin certifiering, men samtidigt kan certifieringar vara möjligheten för små företag att även i framtiden kunna få del av exportmarknaden för sina produkter.

Klicka här för att läsa mer om de certifieringar som förekommer i våra butiker och på våra egna märkesvaror.

te garant

Te från Garant certifierat med Rainforest Alliance-grodan.

Ekologiskt