15 september 2016

Därför är det viktigt att vi fortsätter panta

Nu har det gått ett år sedan Axfood började sälja saftflaskor med pant, trots att lagen inte krävde att de måste ingå i pantsystemet. Innan dess var det bara plastflaskor där det fanns lagkrav om pant som gick att panta.

Av: Åsa Domeij

Pant på saftflaskor har blivit succé på flera sätt. En stor del av saftflaskorna pantas - hela 70 procent kommer tillbaka och det är mycket för en helt ny produktkategori som det aldrig tidigare varit pant på. En annan framgång är att i princip hela branschen under året följt efter vårt initiativ. Nu finns det ungefär 60 sorters saft på marknaden som kan pantas. Dessutom har vi fått många positiva kommentarer från våra kunder!

Ett modebegrepp bland folk som är engagerade i miljöfrågor är "cirkulär ekonomi", och pantsystem är verkligen cirkulär ekonomi på riktigt. Jordbruksverket har, sedan Axfood började med frivillig pant, förslagit att lagstiftningen skulle kunna förändras så att det blir krav på pant på fler produkter. Jag håller med Jordbruksverket. Det finns många fler varor där det skulle passa utmärkt med pant!

Att panta alla plastflaskor som går att panta är mycket bättre än att lägga dem i plaståtervinningen. I plaståtervinningen blandas nämligen så många plaster att det är svårt att tillverka varor av hög kvalitet. Pantsystem innebär däremot rena flöden! Gamla flaskor blir till nya flaskor och förlusterna av material blir små. Så fortsätt panta, och fortsätt håll utkik i butikerna efter fler pantbara förpackningar.

saft pant

Svenskt

Klimat