31 augusti 2016

Kortlivad skatt på solel?

Debatten om skatt på solel även på byggnader som förbrukar all el som produceras i den egna byggnaden har fått effekt.

Av: Åsa Domeij

I går konstaterade regeringen, med Magdalena Andersson i spetsen, att skatten på solel måste ses över. Det går inte längre att skylla denna på regler från EU, efter att EU-kommissionen uttalat sig i frågan om att en sådan skatt inte alls är ett EU-krav. Skatten på solel hann inte ens finnas i mer än två månader innan regeringen bestämde sig för att göra ett omtag. Nu kan de slippa den debatten, som ändå inte går att vinna, i nästa valrörelse.

Beskedet är väldigt positivt och förhoppningsvis kommer snart en proposition. Det är helt enkelt smart att använda sig av företagens investeringsvilja i grön el och de tomma tak som finns för en grön omställning. Kommissionen har i det här fallet valt att inte vara tyst utan att istället vara tydlig med besked till Axfood, och därefter även våga uttala sig i media. Kanske börjar kommissionen tröttna på att märkliga ställningstaganden försvaras med att skylla på EU? Kanske EU vill uppfattas som en positiv kraft i klimatarbetet?

artikel

 

Tidigare skrivet inom ämnet skatt på solel:
Mörka moln över solpaneler (Di.se)
MP har infört Sveriges mest korkade skatt (Expressen.se, här benämns jag dock som tidigare språkrör för MP vilket jag inte är!)
Omstridd skatt stoppar solenergi (SVT.se)

Svenskt

Klimat