Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Kortlivad skatt på solel?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 31 augusti 2016

Debatten om skatt på solel även på byggnader som förbrukar all el som produceras i den egna byggnaden har fått effekt.

Debatten om skatt på solel även på byggnader som förbrukar all el som produceras i den egna byggnaden har fått effekt.

I går konstaterade regeringen, med Magdalena Andersson i spetsen, att skatten på solel måste ses över. Det går inte längre att skylla denna på regler från EU, efter att EU-kommissionen uttalat sig i frågan om att en sådan skatt inte alls är ett EU-krav. Skatten på solel hann inte ens finnas i mer än två månader innan regeringen bestämde sig för att göra ett omtag. Nu kan de slippa den debatten, som ändå inte går att vinna, i nästa valrörelse.

Beskedet är väldigt positivt och förhoppningsvis kommer snart en proposition. Det är helt enkelt smart att använda sig av företagens investeringsvilja i grön el och de tomma tak som finns för en grön omställning. Kommissionen har i det här fallet valt att inte vara tyst utan att istället vara tydlig med besked till Axfood, och därefter även våga uttala sig i media. Kanske börjar kommissionen tröttna på att märkliga ställningstaganden försvaras med att skylla på EU? Kanske EU vill uppfattas som en positiv kraft i klimatarbetet?

artikel

 

Tidigare skrivet inom ämnet skatt på solel:
Mörka moln över solpaneler (Di.se)
MP har infört Sveriges mest korkade skatt (Expressen.se, här benämns jag dock som tidigare språkrör för MP vilket jag inte är!)
Omstridd skatt stoppar solenergi (SVT.se)

Kategorier: Svenskt Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.