Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Skandalen i Bjuv

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 11 april 2016

I förra veckan möttes vi av nyheten att Findus lägger ner sin produktion i Bjuv, där bolaget bildades för över 70 år sedan.

I förra veckan möttes vi av nyheten att Findus lägger ner sin produktion i Bjuv, där bolaget bildades för över 70 år sedan.

Findus har tyvärr inte haft något långsiktigt ägande genom åren, utan har bollats runt mellan kortsiktiga ägare. Den här gången blev ägaren ännu mer kortvarig än tidigare. Nomad Foods köpte upp Findus med det troliga syftet att lägga ned och bli av med en konkurrent. Varför köper man annars ett lönsamt företag och bestämmer sig för att lägga ned verksamheten ett antal månader senare?

Svenska ärter

En fungerande kapitalism förutsätter att det finns ägare som tar ett samhällsansvar. Nomad Foods bryr sig inte om att det finns en verksamhet som har fungerat i decennier och bedriver samarbeten mellan bönderna som odlar ärter och industrin. På anläggningen i Bjuv finns även en spännande ny verksamhet med av odling tropiska räkor, där resurser från fabriken tas tillvara.

Jag tror att Findus hade varit mycket längre fram i sin utveckling om bolaget inte drabbats av en serie ägarbyten. Djupfrysta grönsaker, inte minst ärtorna, borde ligga helt rätt i tiden när det gäller både hälsa och miljö. Verksamheten borde egentligen ha förutsättningar att expandera istället för att läggas ned. Intresset för både miljö och hälsa är stort. Fryst mat är ett väldigt bra sätt att behålla kvaliteten på maten och samtidigt minska matsvinnet. Tyvärr har det blivit så att fryst mat allt för mycket har förknippats med att det ska vara billigt, än med hälsa, smak och miljö. Det borde gå att ändra på det och ha en offensiv utveckling av nya produkter och ett annat anslag i marknadsföringen!

Det går att lyfta en bransch genom en offensiv utveckling av förädlade produkter. Ett bra exempel inom livsmedelsbranschen är den svenska kycklingindustrin. Men då krävs det en långsiktig och strategisk ägare. Finns det en sådan aktör som kan ta över Findus verksamhet?

Klicka här för att läsa nyheten 

Kategorier: Svenskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.