15 maj 2017

Har du smakat Lupinghurt?

Lupinghurt är ett klimatsmart alternativ till yoghurt för alla som vill äta mer av gröna proteiner.

Av: Åsa Domeij

Soyghurt, som görs av sojabönor, har funnits länge i butikerna, medan lupinghurt görs av lupiner. Men inte lupiner som växer som ogräs på magra marker, utan själva råvaran är en speciell slags matlupin.

Liksom sojabönor har lupiner protein av hög näringsmässig kvalitet. En fördel med lupin som råvara istället för soja är den goda smaken. Det är många som inte gillar den utpräglade sojasmaken i soyghurt och den som äter mycket vegetarisk och vegansk kost kanske helt enkelt har lessnat på sojasmaken. Dessutom passar lupiner bättre än sojabönor för odling i vårt eget klimat. I just detta fall är Garants lupinghurt tillverkad av tysk råvara. Men även svensk produktion av lupin börjar ta fart, bland annat genom aktörer som Nordisk Råvara.

Lupinghurten finns att köpa i smakerna mango, hallon och naturell på Hemköp, Willys och Tempo.

Lupingurt

Vegetariskt

Klimat