29 september 2017

Matmissionen – en ettåring värd att fira

Matmissionen i Veddesta i västra Stockholm fyller ett år den här veckan och det finns många anledningar till att fira. För det första har över 500 ton (!) livsmedel samlats in och kommit till nytta i butiken. Det innebär drygt 1,3 ton mat per dag som annars skulle ha slängts och i onödan belastat klimatet. Totalt har ett dussin av Axfoods butiker och lager hjälpt till att fylla hyllorna under det gångna året.

Av: Åsa Domeij, hållbarhetschef

Förutom att bidra till minskat matsvinn skapar Matmissionen ekonomiskt utrymme för människor att handla mat till kraftigt reducerade priser. Sedan butiken öppnades har den fått över 3000 medlemmar som kunnat ta del av varor som sålts till en tredjedel av de ordinarie priserna. Och medlemsantalet växer hela tiden. För många konsumenter innebär Matmissionen inte bara en möjlighet att prova produkter som annars väljs bort på grund av plånboken inte är tillräckligt stor, utan också att de får råd med en mer varierande och näringsriktig kost.

Sedan starten för ett år sedan har ett 30-tal personer haft möjlighet att arbetsträna i butiken och få tillgång till både personligt stöd och yrkesträning inom allt från service till livsmedelshantering och logistik. För många har arbetsträningen öppnat dörrar till sociala sammanhang med nya vänner, språkträning och dagliga rutiner.

Det var vi på Axfood som tillsammans med Stadsmissionen tog initiativ till Matmissionen förra året. I början av 2017 fick butiken i Veddesta sin första familjemedlem när Stockholmsförorten Hägersten blev hemvist för butik nummer två. Förhoppningsvis kan vi på Axfood bidra till att ytterligare butiker ser dagens ljus framöver för att på så sätt bidra till mindre matsvinn, lägre matpriser för ekonomiskt utsatta och att fler kan få värdefull arbetsträning.

 

Klimat