Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

En på många sätt god lunch

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 16 oktober 2017

I fredags passade jag på att göra en utflykt till Veddesta norr om Stockholm. Det var nämligen dags för Maträtt, ett café och en lunchrestaurang som drivs i Matmissionens regi, att slå upp portarna för första gången.

I fredags passade jag på att göra en utflykt till Veddesta norr om Stockholm. Det var nämligen dags för Maträtt, ett café och en lunchrestaurang som drivs i Matmissionens regi, att slå upp portarna för första gången.

Rätterna som serveras tillagas på varor som annars skulle blivit matsvinn och säljs till reducerade priser. Målet är att minst hälften av rätterna ska bestå av mat från livsmedelsdonationer. Här ska också, precis som på Matmissionen, personer arbetsträna för att lättare kunna ta sig in på arbetsmarknaden.

Hur smakade då maten? Min köttgryta var både vällagad och rikligt tilltagen. Även mitt sällskap gav tummen upp för matpajen respektive den vegetariska soppan som fanns på menyn. Och visst smakar maten lite extra gott när man vet att den gjort en insats både för klimatet och ekonomiskt utsatta! Därför rekommenderar jag varmt att göra ett stopp på Maträtt för en lunch eller fika – och att samtidigt passa på att handla något på Matmissionen som ligger bredvid.

Kategorier: Klimat Matsvinn
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.