Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Nu kan du panta plastpåsen på Hemköp

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 20 april 2017

Har du också haft ett berg av plastpåsar intryckta i en liten låda hemma i köket?

Har du också haft ett berg av plastpåsar intryckta i en liten låda hemma i köket?

Vilken tur att du numera kan panta dina gamla plastpåsar från Hemköp i butiken. En krona per pantad påse dras av från köpesumman och plasten blir till nya påsar.

Det är på Hemköp Torsplan i Stockholm som kunderna numera kan panta sina gamla plastpåsar. Visserligen kan kunderna också välja att lämna påsarna till återvinningsstationerna, men där blandas tyvärr alla möjliga plastsorter där vilket försvårar materialåtervinningen.

Det finns två stora fördelar med pant. Den ena är att det lönar sig ekonomiskt att lämna sin plast till återvinningen så att mer råvara återvinns. Den andra är just att återvinningen får ett rent flöde och på så sätt får större nytta av den plast som återvinns.

Pant är också tydligt och begripligt för kunderna. På en del dryckesförpackningar finns lagkrav på pant, men vi på Axfood vill se pant på mer än så. I fjol blev Axfood första dagligvaruaktören i Sverige att börja med frivillig pant på saftflaskor. Vi valde helt enkelt att gå längre än vad lagen krävde. Det visade sig att kunderna snabbt tog till sig den nya panten - cirka 70 procent av saftflaskorna pantas och blir till nya flaskor!

Pantsystem är kretslopp och cirkulär ekonomi på riktigt och skulle kunna införas på fler förpackningar. Om Hemköps pilotprojekt med pant på plastpåsar fungerar bra så kan det förhoppningsvis växa till ett gemensamt system för handeln i hela landet. Om du är i Stockholm, kom gärna till Hemköp Torsplan och testa pantpåsen!

Pantaflaskor

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.