10 mars 2017

Svensk chark i delidisken på Urban Deli

Brukar du välja svenska produkter i köttdisken för att du litar mest på dem när det gäller djurvälfärd och antibiotikaanvändning? Är du lika noga och frågar om ursprung när du handlar chark i de manuella delidiskarna?

Av: Åsa Domeij

Det färska kött som säljs i dagligvaruhandelns köttdiskar är till större delen svenskt. Men vad gäller delidiskarnas charkprodukter är köttråvaran ofta importerad. Den kund som vill hitta svenska charkalternativ har det inte alltid så lätt.

Nyligen lanserade Urban Deli, som Axfood äger till hälften, ett sortiment av skånska charkprodukter från Marsvinsholms Gård i Ystad. Sortimentet består av fem olika charkprodukter, exempelvis lufttorkad skinka, där råvaran kommer från svenska utegrisar. Marsvinsholms chark kommer även fortsättningsvis att säljas på Urban Deli.

En trolig utveckling är att butikernas delikatesser allt oftare kommer att innehålla antingen svensk köttråvara eller, i de fall där råvaran är importerad, innehålla kött från produktion med särskild hållbarhetsprofil. För visst är det konstigt att de mer lyxiga produkterna i delin oftare är mer anonyma än köttet i den vanliga köttdisken?

Klicka här för att läsa mer om mervärden hos svenskt kött.

 

Urban Deli

Urban Deli Sveavägen bjöd på svensk chark från Marsvinsholms Gård. Bild lånad från Urban Delis Instagram.

Svenskt