18 april 2019

God och hållbar mat i påsk

Påsken tillhör en av våra största mathelger. Innan jag försvinner iväg på några dagars ledighet vill jag passa på att skicka med några enkla men hållbara mattips inför helgen.

Av: Åsa Domeij

·         Sillen är en favorit under påsken. De allra flesta sillburkar i mataffärerna är numera MSC-märkta, vilket innebär att de är ett resultat av ett certifierat hållbart fiske som bidrar till mer välmående hav.

·         Förhoppningsvis blir det med laxen som med sillen, det vill säga att den nästan uteslutande är miljömärkt. I laxens fall innebär det att den är ASC-märkt och därmed odlad på ett hållhart sätt.

·         Potatisen är ett vanligt tillbehör till påsktallriken – och ett klimatsmart val i jämförelse med till exempel ris. Passa gärna på att leta upp de ekologiska knölarna!

·         Som medveten konsument kan du bidra till att allt fler höns får gå fritt och sprätta och picka genom att välja KRAV-märkta ägg.

·         Du som har undvikit att äta flygimporterad sparris under vintern kan nu äntligen hitta europeisk sparris i matbutikerna. Tänk på att vara lika rädd om den som tulpanerna och sätt därför sparrisen i vatten - då håller den längre. Sparris är faktiskt en blomma!

Glad påsk!
Åsa

P.S. Följ gärna bloggen genom att prenumerera här (scrolla ned en bit på sidan för att fylla i din mejladress)! D.S.

Ekologiskt

Klimat

Matsvinn