6 mars 2019

Svenskt kött gynnas av nya värderingar

Under de senaste 30 åren har konsumtionen av nötkött i Sverige ökat med närmare 50 procent. Mycket tyder nu på att våra matvanor håller på att förändras.

Av: Åsa Domeij

Färska uppgifter från Jordbruksverket visar att konsumtionen av kött minskar för andra året i rad. Och det är det är det importerade köttet som tappar marknadsandelar till förmån för det inhemska. Dessutom pekar den årliga undersökning som Sifo gör på uppdrag av Axfood att ungefär var fjärde svensk numera äter vegetariskt minst två gånger i veckan.

Att vi äter mer svenskt kött och fler vegetariska måltider är intressant bland annat för att det inte verkar finnas någon koppling till den ekonomiska konjunkturen. Svenskt kött, liksom många av de vegetariska proteinerna, är betydligt dyrare än det importerade köttet. Ändå vinner det marknadsandelar. Svaret på varför fler minskar sin köttkonsumtion tycks därför inte rymmas i konsumenternas plånböcker.

Jag tror att det vi ser är en förskjutning av konsumenternas värderingar, snarare än en tillfällig trend. Svensk köttproduktion har viktiga mervärden som god djurhållning, låg antibiotikaanvändning, hög livsmedelssäkerhet, tuffa miljökrav och hög kvalitet. Dessutom har svenskt kött mindre klimatpåverkan än det importerade. Det är mervärden som allt fler konsumenter verkar uppskatta och är villiga att betala för.

För att den positiva utvecklingen för svenskt kött ska hålla i sig är det viktigt att de svenska hållbarhetsvärdena underhålls och utvecklas. Annars riskeras förtroendet att urholkas och koncept i andra länder flyttar fram positionerna. Varför ska konsumenterna då vara beredda att betala mer för det svenska köttet?

Åsa

P.S. Följ gärna bloggen genom att prenumerera här (scrolla ned en bit på sidan för att fylla i din mejladress)! D.S.

Vegetariskt

Svenskt

Klimat