I helgen var jag på en diskussion om ekologisk och närproducerad mat i Uppsala. Helt klart är finns det ett stort intresse för både för ekologisk och närproducerad mat.
I helgen var jag på en diskussion om ekologisk och närproducerad mat i Uppsala. Helt klart är finns det ett stort intresse för både för ekologisk och närproducerad mat.
Det märktes på publiken där och det märks också bland vara kunder. Försäljningen av ekologisk mat fortsätter att öka trots lågkonjunkturen. När det gäller närodlad mat är det svårare att veta hur försäljningen går eftersom det inte är det lättaste att säga vad som egentligen är närproducerat. Jag tror att de flesta människor upplever närproducerat på olika sätt beroende på vilken produkt det handlar om och hur nära det överhuvudtaget finns någon produktion av en viss vara. Om man bor någonstans där det produceras mycket mat på nära håll kanske man har större krav på närproducerat. Och om det inte gör det kanske man upplever regionalt eller svenskt producerat som nära.
Hur ser det egentligen ut på Axfoods "Frukt och Grönt" avdelningar? När man går i butikerna så finns det ju så mycket exotiska produkter att man lätt får en känsla av att en väldigt stor andel av de som säljs kommer långt bort ifrån. Men det är ändå så att av det som säljs är producerat i Sverige. Det är ju de vanligaste grönsakerna som säljs i stora volymer. Hos Axfood är det 38% som är producerat i Sverige och andelen snarare ökar än minskar. Det importerade kommer till allra största delen från Europa. Mer än tre fjärdedelar av det som säljs är europeiskt. Ungefär en tiondel av "Frukt och grönt" kommer från Mellanamerika och det handlar förstås om bananer.
Men även om en rätt stor andel produceras i Sverige så är det inte säkert att man som kund upplever det som närproducerat. En väldigt stor del av produktionen finns i Skåne. I Stockholm och Mälardalen där det bor väldigt mycket folk odlas det inte så mycket Frukt och Grönt. Men Gotland har en stor produktion i förhållande till sin befolkning och säljer mycket till Stockholmsområdet. Gotländska produkter kanske man inte kan kalla närproducerade precis, men de är i alla fall producerade inom regionen. Mer odling av Frukt och grönt utanför de traditionella odlingsdistrikten skulle göra det lättare för butikerna att erbjuda mer närodlat.