Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Är LCHF ett problem för miljön?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 2 september 2011

Ekots program ”Matens pris” lyfte den här veckan upp en konflikt mellan den så kallade LCHF kosten (Low Carbon High Fat) och miljön.

Ekots program ”Matens pris” lyfte den här veckan upp en konflikt mellan den så kallade LCHF kosten (Low Carbon High Fat) och miljön.

I reportaget menade de att om man uteslutar sådant som innehåller mycket kolhydrater (t ex rotsaker, potatis, bönor och spannmål) och istället ökar sin konsumtion av kött och mjölkfett så ökar man miljöbelastningen av sin konsumtion. På SR:s (Sveriges Radio) hemsida blev det en hel del debatt. Spännande att se hur mycket känslor det finns kring något så personligt som "mat och miljö". Motsvarande engagemang finns nog bara kring "bil och miljö"!

Men det kanske inte är så konstigt. I den rika delen av världen är övervikt ett stort problem. De människor som hittat en lösning på att gå ner i vikt som funkar för dem känner sig lätt utpekade som miljöbovar av ett sådant reportage. Självklart vill man äta det man tror att man mår bra av utan att känna att det belastar miljön extra mycket. Alla känner väl till den enkla teorin om att om man äter för mycket och rör sig för lite går man upp i vikt. Problemet är att tillämpa den i praktiken. För alla dem som lätt går upp i vikt är det förstås extra svårt med den enorma mängd lättillgänglig mat som för det mesta finns omkring oss.

Jag tror egentligen att alla sk dieter fungerar kortsiktigt för de som orkar följa dem. Om jag skulle tillämpa LCHF skulle jag säkert i praktiken äta mindre eftersom så mycket som jag gillar skulle försvinna ur kosten som t ex potatis, gröt och bröd. Trist mat leder till lägre total konsumtion. Jag tror också att en ren potatisdiet som byggde på att man fick äta hur mycket potatis som helst skulle leda till ett lägre energiintag. Det är ganska tråkigt att bara äta potatis och då äter man väl mindre?

Men även om alla dieter fungerar kortsiktigt är det frågan om någon fungerar långsiktigt. Utmaningen för var och en blir att hitta en långsiktig kosthållning som fungerar utan att det blir tråkigt. Om mer kött i kosten kan hjälpa en del att hålla sin vikt tycker jag inte att det är ett så stort miljöproblem. Det stora problemet med matens miljöpåverkan i Sverige är istället att den totala köttkonsumtionen har gått upp väldigt kraftigt sedan 90-talet. Det är en konsumtionsförskjutning som inte beror på LCHF utan bara på att kött har blivit billigare. Det viktiga är att många tänker lite miljö vid matinköp och framför allt inte slänger mat som går utmärkt att äta. De av er som handlar på Willys har kanske märkt att det finns skyltar här och där på hyllkanterna som ger tips om miljösmarta val av mat som man kan göra i vardagen. Enkla Vägen heter märkningen som ger klimatsmart vägledning i butiken.

Kategorier: Ekologiskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.