Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Hemköps gröna kasse på gång!

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 22 mars 2011

Den här veckan börjar Hemköps gröna kasse skickas ut till butikerna. Det är faktiskt den första kassen på den svenska marknaden där materialet i sin helhet är bioråvara istället för fossil råvara.

Den här veckan börjar Hemköps gröna kasse skickas ut till butikerna. Det är faktiskt den första kassen på den svenska marknaden där materialet i sin helhet är bioråvara istället för fossil råvara.

Den fungerar utmärkt att lägga i materialåtervinningen tillsammans med fossil plast. Förhoppningsvis kommer många kunder att använda den ett antal gånger tills den är utsliten för att sedan lägga den i plaståtervinningen och inte skicka den till förbränning.

Det har varit en hel del diskussion om komposterbar plast. Men varför ska man kompostera plast? Kompostering av plast innebär att det blir koldioxid, vatten och värme. Ett värdefullt material försvinner utan att man ens tar tillvara på energin! I jämförelse med kompostering är förbränning ett bättre alternativ för då utvinner man åtminstone energin. Men varför är det då en del som framför det som en bra egenskap för en plast att vara komposterbar? En förklaring skulle kunna vara att det finns många länder som inte har en fungerande avfallshantering och har stora nedskräpningsproblem med plastpåsar. En annan förklaring skulle kunna vara att det inte är genomtänkt överhuvudtaget. Kompostering av matavfall ger ett material som innehåller växtnäring och kan användas i trädgården. Det skulle kunna vara så att bara för att det kan vara positivt att kompostera matavfall så är det många som tror att det skulle vara samma sak med plast!

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.