Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Kyckling från andra länder

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 4 september 2012

Brukar du fråga när du äter kyckling på restaurang varifrån kycklingen kommer?

Brukar du fråga när du äter kyckling på restaurang varifrån kycklingen kommer?

Om du gör det kommer du ofta få svaret att den kommer från Thailand eller Brasilien. Men hur är det med djuromsorgen där jämfört med t ex i Sverige? Hur fungerar uppfödning, transporter och slakt ur ett djurskyddsperspektiv. Eftersom vi ville veta mer uppdrog vi åt husdjursagronomen Emma Selberg att kartlägga läget i olika länder. I september åker hon också med en av våra inköpare till Thailand för att på plats få en bättre koll. Inför resan ville hon ha en aktuell bild av den svenska produktionen och besökte därför den stora uppfödningen Röhls gård och den Kronfågels slakteri i Sörmland. Jag passade på att följa med eftersom det var länge sedan jag var hos någon kycklingproducent. Emma fick en hel del råd om vad som var särskilt viktigt att undersöka som lastning, transport och bedövning vid slakt. En annan stor fråga är användningen av antibiotika.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.