Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Från nybyggt brukssamhälle till tomteland

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 29 oktober 2013

Efter att ha besökt leverantörer av batterier,städprylar och nudlar åkte vi norrut till kuststaden Quingdao. Efter att ha värmt upp med besök på en fabrik som Axfood köper blockljus ifrån åkte vi till en fiskfabrik (Pacific Andes).

Efter att ha besökt leverantörer av batterier,städprylar och nudlar åkte vi norrut till kuststaden Quingdao. Efter att ha värmt upp med besök på en fabrik som Axfood köper blockljus ifrån åkte vi till en fiskfabrik (Pacific Andes).

Men jag upplevde den mer som en fiskstad än en fiskfabrik. Fabriken processar och fryser in fisk. 80% av produktionen är Alaska pollock och hälften av produktionen exporteras. Det är det största företaget vi besökt och det som har sin största försäljningsandel på hemmamarknaden. Fiskrensning är ett tufft jobb även i en modern livsmedelsanläggning och för att kunna hålla arbetsstyrkan på 5000 personer så måste man ha anstränga sig extra för att vara attraktiv som arbetsgivare.

Därför har man utöver boende och fria måltider också tillgång till fritidsaktiviteter av olika slag som gym, karaoke, bibliotek och diverse annat. Det finns också livsmedelsbutik, apotek och vårdcentral på området. Istället för att bygga en industri för fyra år sedan byggde man ett brukssamhälle!

Efter att ha blivit mätta på fiskvaruprover åkte vid ned till provinsen Dongguan i södra Kina inte så långt från Hong Kong. När min son var fyra år sa han: "Jag vet att det inte är tomtar som gör julklapparna utan kineser". Och hos det svenska familjeföretaget Hedlunds fick vi se så mycket julprylar i deras "showroom" att jag nog är mätt på jul några år framåt! Men i fabriken var det pappmuggar och påskägg som producerades. Produktionen av pappmuggar var moderniserad och behövde inte längre så mycket arbetskraft. Enligt fabrikschefen hade lönerna stigit med 150% på 10 år och löneökningarna gör att man behöver effektivisera för att vara konkurrenskraftig.

En tilltagande automatisering var något vi såg på de flesta företag vi besökte. Nudelfabriken skulle bygga en fabrik med fem gånger större produktion  och som krävde ännu mindre arbetskraft. En annan intressant sak är att de exportinriktade företagen är väl medvetna om en del av de miljöfrågor som diskuteras hos oss. Nudelfabriken jobbade med att ta fram nudlar utan palmolja och ljusfabriken kunde erbjuda ljus baserade på certifierad palmolja.

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.