Kan olika certifieringar av livsmedel bidra till hållbar utveckling? Det var temat när LRF och Svenskt sigill ordnade seminarium i Visby.
Kan olika certifieringar av livsmedel bidra till hållbar utveckling? Det var temat när LRF och Svenskt sigill ordnade seminarium i Visby.
I panelen representerade jag handeln och Marie Söderqvist livsmedelsindustrin. Från de olika certifieringarna var MSC, Rainforest alliance, Svenskt sigill och Fair trade med. Det fanns en stor samstämmighet om att certfieringar kan driva på utvecklingen. När det gäller produktgrupper som fisk, kaffe, te och kakao menade jag att det inte borde ligga så långt borta att alla varor skulle kunna ha någon certifiering. Men Axfood har också som målsättning att alla egna märkesvaror som innehåller importerat kött ska ha någon form av djurskyddscertifiering om ett par år. Inte helt oväntat kom hästköttsskandalen kom upp till diskussion från publiken. Därefter följde också diskussion om varors ursprung. Axfood har ju sedan tidigare som mål att köttråvarans ursprung ska anges på förpackningen på våra egna märkesvaror. Men nyligen har det målet kompletterats med att huvudråvarans ursprung ska anges även om det inte är kött. Nyligen gick livsmedelsverket ut och rekommenderade att man skulle koka jordgubbar från Egypten och Marocko pga av risken för hepatit. Men hur ska kunden veta att de kommer därifrån om det inte står på förpackningen? Om det står tillverkad i Belgien på förpackningen tror nog de flesta att jordgubbarna odlats där och inte bara packats.