Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Gott med miljömärkt fisk!

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 3 maj 2016

Idag presenterade WWF sin uppdaterade fiskguide. Det är varje år intressant för Axfood eftersom vi har valt bort att köpa in rödlistade fisk och skaldjur.

Idag presenterade WWF sin uppdaterade fiskguide. Det är varje år intressant för Axfood eftersom vi har valt bort att köpa in rödlistade fisk och skaldjur.

WWF delar upp fiskarna i färgerna rött, gult och grönt. Målet är att till 2020 bara sälja "gröna" fiskar. Den stora utmaningen, när det gäller volymer, är att få utbudet av norsk lax märkt med ASC.

fiskguiden

Under seminariet berättade Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, att 90 % av världens fiskbestånd är helt eller delvis överfiskade och att hälften av de marina arterna har försvunnit på 40 år (1970-2010).

Trycket på de marina resurserna, i kombination med en växande befolkning som vill äta fisk, gör förstås att det är nödvändigt att arbeta för en fungerande förvaltning av fiskeresurserna.

När Axfood började använda WWF:s guide 2008 var det betydligt svårare att hitta miljömärkt fisk och väldigt mycket var "rött". Ett tag så gick det inte ens att hitta rödspätta i frysen på Willys. Men nu har utbudet av miljömärkt fisk ökat betydligt. Även de som gillar tonfisk, svärdfisk, sjötunga eller bläckfisk har möjlighet att välja MSC-märkt. Det finns ofta miljöalternativ också av fisksorter som länge varit kontroversiella. Det enklaste sättet att få reda på om det finns miljömärkta alternativ av en fisksort är att använda appen "Fiskguiden". Där finns aktuell information om utbudet av certifierade produkter.

 

Klicka här för att se Fiskguiden 2016 

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.