Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Många funderingar kring plastkassar

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 17 februari 2016

Vi och våra kollegor inom svensk dagligvaruhandel vill gemensamt styra mot en minskad konsumtion av plastkassar. Samtidigt vill vi öka inblandningen av förnybar och återvunnen råvara i kassarna, utan att för den delen försämra kvalitén.

Vi och våra kollegor inom svensk dagligvaruhandel vill gemensamt styra mot en minskad konsumtion av plastkassar. Samtidigt vill vi öka inblandningen av förnybar och återvunnen råvara i kassarna, utan att för den delen försämra kvalitén.

Axfood stödjer regeringens beslut att det inte ska införas en skatt på plastkassar för att minska antalet. Istället tar branschen nu ett gemensamt grepp för att komma överens i den här viktiga miljöfrågan. Vi får många frågor i sociala medier från konsumenter som funderar kring plastkassar, deras miljöpåverkan och hur branschen jobbar vidare i frågan. Nedan besvarar jag några av de frågor vi fått in nyligen.

Hemköp har valt en förnyelsebar miljökasse av sockerrör. Varför?
Eftersom kassen är gjord av en bioråvara så minskas klimatpåverkan kraftigt, jämfört med en kasse gjort av olja. Dessutom fungerar sockerrörsplasten bra i plaståtervinningen tillsammans med fossil plast.

påse

 

Skövlar sockerrör regnskog?
Nej, odlingen orsakar inte skövling av regnskog. Sockerrör är säkert jättebra, men odlar vi det i Sverige? Om inte så måste vi importera, som innebär frakter som i sin tur påverkar miljön! Köra bil på etanol var väl ingen större hit, och etanolen gjordes till stor del av sockerrör! Man skövlade regnskog för att odla sockerrör, vad är det som säger att plastpåsen av sockerrör är ett bra alternativ? I nästa steg är förhoppningen att det ska finnas plast som är baserad på svensk skogsråvara. När det gäller att köra bil på etanol så är det mycket bättre än att köra bil på bensin eller diesel som är gjord på fossil råvara. Men det bästa är förstås att cykla!

Hur kan Axfood jobba för att minska konsumtionen av plastpåsar? Vad tycker vi om ett förbud, som i andra länder? Varför förbjuda just en typ av plastkasse?
Det skulle vara en snuttifierad miljöpolitik. Jag ser gärna att den politik som bör drivas stegvis ska ersätta all oljebaserad plast med bioplast. En miljöskatt på all oljebaserad plast vore bra. Istället skulle staten kunna sänka skatten på exempelvis arbetskraft.

Jag har hört om en ny kasse som görs på bland annat svensk potatis och tillverkas i Sverige, som dessutom är komposterbar. Vore inte det ett miljöval för framtiden?
Det är viktigare att plastpåsarna fungerar i materialåtervinning än i kompostering. I en komposteringsprocess försvinner ju materialet och det blir bara koldioxid och vatten kvar.

Har ni någon LCA som jämför förnyelsebar plast med papper? CO2-utsläppen från en svensktillverkad papperskasse är nämligen 49 % lägre jämfört med en vanlig plastkasse.
Axfood har inte gjort någon LCA.

Miljövänliga alternativ på gång här? Bra! Och så vill vi gärna ha bra alternativ till sop-påsar, fryspåsar, de små påsarna som vi stoppar i frukt och grönsaker i butiken, shoppingpåsar hos andra branschers butiker...
Frukt och grönt från vårt eget varumärke Garant Eko, t ex rödbetor, morötter och bananer, är packade i påsar av bioplast.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.