Inför Almedalen har det varit en hel del kritik från journalister med temat att Almedalen alltför mycket är ett roséparty där eliten frotterar sig med varandra.
Inför Almedalen har det varit en hel del kritik från journalister med temat att Almedalen alltför mycket är ett roséparty där eliten frotterar sig med varandra.
Vilka är egentligen eliten? Jag har funderat på det när jag har varit runt under Almedalsveckans första dag och pratat samhälle och politik både på scen och i gathörn. De som är här är enkelt intresserade av samhällsutveckling och politik. Men varför skulle de personer som är just det, betraktas som en udda elit? Människor som går på en konsert är i huvudsak intresserade av musik och människor som går på fotboll förmodligen intresserade av fotboll. Det klart att de som deltar på Almedalen tycker politik och samhälle är viktigt. Men bara för att man är samhällsintresserad är man väl inte elit?
Men hur är det med priset? Kan alla vara med? Det har blivit alldeles för dyrt för många organisationer. Men för den enskilde som vill vara med är det inte för dyrt. Det går att tälta eller bo billigt någon annanstans på Gotland och ta bussen till Visby på dagtid. På dagarna kan man gå på massor av seminarier och allt är gratis. Det finns personer att debattera politik med på gator och torg - helt gratis. Ofta bjuds det också på något ätbart på seminarierna som heller inte kostar. En vecka med politik i Almedalen måste vara en mycket billigare semester än att t ex åka till någon turistort vid Medelhavet.
Ett tips till er journalister som klagar på Almedalen, skriv mer om politik och om vad som händer på seminarierna. Berätta också gärna att alla kan komma gratis och vara med. Ni får plats med det om ni minskar spaltutrymmet som ägnas åt kändistjafs och skvaller. Då kanske fler personer blir intresserade och upptäcker att de faktiskt både kan och vill vara med och diskutera viktiga samhällsfrågor.
Foto: Region Gotland