Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Tomten, jag vill ha mindre svinn

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 19 december 2018

Julen är en av våra mest matintensiva helger. Varje år konsumeras enorma mängder mat även om matvarorna förändras över tid. De gröna inslagen blir allt fler och traditionella rätter får samsas om utrymmet på tallriken med helt nya recept och mat från andra länder. Julskinkan är visserligen fortfarande väldigt populär, men försäljningen har minskat under flera år. Allt fler efterfrågar mindre skinkor eller köper en förpackning av färdigskivad skinka. Kalkonskinka och vegetariska alternativ utmanar också allt mer den traditionella julskinkan.

Julen är en av våra mest matintensiva helger. Varje år konsumeras enorma mängder mat även om matvarorna förändras över tid. De gröna inslagen blir allt fler och traditionella rätter får samsas om utrymmet på tallriken med helt nya recept och mat från andra länder. Julskinkan är visserligen fortfarande väldigt populär, men försäljningen har minskat under flera år. Allt fler efterfrågar mindre skinkor eller köper en förpackning av färdigskivad skinka. Kalkonskinka och vegetariska alternativ utmanar också allt mer den traditionella julskinkan.

Den aldrig sinande strömmen av tomtegröt, julskinka, inlagd sill, Janssons frestelse och köttbullar ökar risken för att mat lämnas kvar på tallrikarna och att mat inte hinner ätas upp innan den måste avlägsnas från kylskåpet. Matsvinnet växer. Middagsfrid som levererar färdigplanerade matkassar med recept tog fasta på detta i år genom att plocka bort rätter, minska mängden mat och sänka priserna på julkassarna. Det är en av många svinnsmarta insatser som hjälper till att flytta fram positionerna i kampen mot matsvinnet.

Att mat inte äts upp är onödigt både för den egna plånboken och klimatet. Att mat odlas, skördas, tillagas, transporteras och lagras för att sedan inte ätas upp är ett enormt slöseri av resurser och innebär onödiga påfrestningar för klimatet. Det är knappast heller försvarbar att vi globalt sett slänger upp mot en tredjedel av all mat som produceras samtidigt som miljontals människor inte kan äta sig mätta.

Borde minskat matsvinn ha blivit årets julklapp? En passande julklapp från våra ansvariga politiker vore ett beslut om ett nationellt matsvinnsmål som fördelas mellan livsmedelkedjans sektorer, enhetliga mätmetoder, ett gemensamt basår samt beslut om hur uppföljning ska ske.

God jul!
Åsa 

P.S. Följ gärna bloggen genom att prenumerera här (scrolla ned en bit på sidan för att fylla i din mejladress)! D.S.

Kategorier: Klimat Matsvinn
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.