Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Dags att gå till botten med fisket

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 4 juni 2019

Äter du fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan? Det är i alla fall vad Livsmedelsverket uppmanar oss till. Även den uppmärksammade EAT Lancet-rapporten om hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion vill se en ökad fiskkonsumtion till 2050. Det är en stor utmaning eftersom större delen av världens fiskebestånd idag är fullt utnyttjade eller överexploaterade. De hotas även av miljögifter, storskaliga fiskemetoder, illegalt fiske och klimatförändringar.

Äter du fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan? Det är i alla fall vad Livsmedelsverket uppmanar oss till. Även den uppmärksammade EAT Lancet-rapporten om hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion vill se en ökad fiskkonsumtion till 2050. Det är en stor utmaning eftersom större delen av världens fiskebestånd idag är fullt utnyttjade eller överexploaterade. De hotas även av miljögifter, storskaliga fiskemetoder, illegalt fiske och klimatförändringar.

En färsk studie av RISE visar att en tredje del av konsumenterna aldrig äter fisk trots att konsumtionen har fördubblats sedan 60-talet. Även om många har uppfattningen att fisk och skaldjur är nyttigt och bra för hälsan, finns en osäkerhet kring vilka arter man kan äta. Kunskapen om var fisken kommer från är ofta begränsad.

I den fiskguide som WWF ger ut varje år ges vägledning till konsumenter, restauranger och dagligvaruhandel för att kunna göra mer hållbara val av fisk och skaldjur. Guiden ska motverka utfiske och värna hållbara marina ekosystem genom att fiskbestånd klassas med grön, gul eller röd färg. Årets rapport visar tyvärr att utvecklingen går åt fel håll. Tillståndet för fyra av tio matfiskar har försämrats sedan förra året. Det gäller bland annat makrillen och nordhavsräkor som fiskats utanför Norges södra kust som fått rött ljus. 

På Axfood slutade vi att sälja rödlistad fisk redan 2008. Axfoods fiskpolicy innebär att fisk och skaldjur från hotade bestånd inte säljs hos våra butikskedjor. Målet är att samtliga våra butiker senast 2022 endast ska sälja grönlistad fisk, ett mål som nyligen flyttades fram för att ge båts leverantörer mer tid till att ställa om. Den största utmaningen med de nya riktlinjerna i årets fiskguide är att MSC-certifieringen av makrill dragits in, vilket framför allt påverkar försäljningen av konserverad fisk.

Läget för en stor del av världens fiskebestånd är ansträngt och hotat. För att vi ska kunna fortsätta att njuta av nyttig och god sjömat – och helst öka vårt intag – behövs politiska krafttag med internationellt samarbete. Fiskekvoterna och förvaltningen måste följa den vetenskapliga rådgivningen.

Det finns nog en hel del fisk i insjöar som skulle kunna säljas i våra butiker. Men för att säkert veta, behöver Havsmyndigheten göra beståndsbedömningar av insjöfisk för att på så sätt kunna bredda utbudet av fisksorter och avlasta överutnyttjade bestånd.

Det är dags att politiken börjar tänka långsiktigt för att fisket ska bli hållbart. Och för att vi ska kunna fortsätta att äta sjömat även i framtiden. Annars riskerar vi att göra fisken och skaldjuren till något allt mer sällsynt på våra tallrikar.

Åsa

P.S. Följ gärna bloggen genom att prenumerera här (scrolla ned en bit på sidan för att fylla i din mejladress)! D.S.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.