Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Mina tips på tolv hållbara julklappar i år

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 10 december 2019

Snart är det jul igen, med allt vad det innebär. Det är svårt att inte smittas av barnens fascination över tomtar och klappar. Vi vuxna tycks ha svårt att bryta traditionen med att ge varandra gåvor vid jul – trots att vi kanske redan har det mesta vi behöver. För dig som vill ge bort något mer hållbart vill jag tipsa om tolv hållbara julklappar.

Snart är det jul igen, med allt vad det innebär. Det är svårt att inte smittas av barnens fascination över tomtar och klappar. Vi vuxna tycks ha svårt att bryta traditionen med att ge varandra gåvor vid jul – trots att vi kanske redan har det mesta vi behöver. För dig som vill ge bort något mer hållbart vill jag tipsa om tolv hållbara julklappar.

Varför inte pröva något nytt i år och ge bort en hållbar julklapp? Kanske något som kommer andra till nytta? Här är ett dussin förslag från mig.

1) Boken ”Extremt väder” av meteorologen Martin Hedberg. Den är både engagerande och väcker många tankar kring väder och klimatförändringar. Dessutom är den fylld med många snygga bilder. Finns att köpa i välsorterade bokhandlar och på nätet.

2) Bivaxdukar där bivax smälts in i gamla tyger. De är perfekt att byta ut engångspåsar av plast mot. Den pysslige kan göra egna, men det går också att köpa färdiga på till exempel rekoshoppen.se.

3) En Solvatten-dunk som gör livet enklare för många människor i utvecklingsländer med dålig tillgång till rent vatten. Vatten i plastbehållaren värms upp och renas från farliga bakterier när den läggs i solen. Eftersom uppvärmningen sker utan kol eller ved sparar den på naturens resurser.

4) En elmätare som hjälper till att hålla koll på hur mycket enskilda apparater drar. Finns i en mängd olika utföranden och prisklasser och säljs överallt där det finns elprylar.

5) Med en termosmugg kan antalet onödiga engångsartiklar undvikas. Ett bra sätt att dra igång plastbantningen 2020 på?

6) Fixas värmeljus där kopparna är tillverkade av återvunnen plast istället för metall och ljusen består av miljövänlig rapsvax. Perfekt klapp för julstrumpan eller som gå-bort-present. Finns på Willys.se, Hemköp.se och mat.se.

7) En bikupa kan hjälpa både en ekonomiskt utsatt familj att bli självförsörjande och den biologiska mångfalden att bevaras.

8) En svinnsmart måltid är både hållbar och personlig, inte minst om du lagar den själv. Annars finns till exempel K-märkt och Sopköket i Stockholm som lagar mat på råvaror som annars skulle kastats och bidragit till mer matsvinn.

9) Boken ”Eat Good” är fylld med inspiration om hur man äter mer hållbart. Den är skriven av bland andra Johan Rockström. I boken varvas goda recept med kunskap om miljö och klimat.

10) Ge bort en get till en familj och förändra deras förutsättningar från grunden. En get klarar sig i tuffa klimat, den är lätt att föda upp och ger näringsrik mjölk vars överskott kan säljas på den lokala marknaden. Finns hos bland andra Actionaid.

11) En färdigkomponerad vego-kasse fylld med varor och färdiga, inspirerande recept kan hjälpa någon att styra över till att äta mer vegetariskt. Finns hos till exempel Middagsfrid.

12) En weekend på ett miljömärkt hotell med ditt sällskap som del av presenten? Kanske inkluderar du också en tågresa tur och retur! Det finns många alternativ att leta fram och jämföra på nätet.

Jag hoppas att du hittade något som skulle fungera för någon av dina julklappar! Om inte annat kanske förslagen väckte nya tankar och idéer på vad som är möjligt att ge bort. Glöm inte heller att det går att fynda och hitta spännande saker i många second hand-affärer.

Lycka till med julklapparna och en riktigt god jul!

Åsa 

P.S. Du kan prenumerera på alla blogginlägg här (scrolla längst ned på sidan). D.S.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.