Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Sju tips för en hållbar sommar

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 7 juli 2020

När jag följer medias rapportering reagerar jag på att semester ofta anses synonymt med att resa utomlands. Utlandsresan är semester medan semester på hemmaplan kallas hemester. Som om Sverigesemestern skulle vara det som är annorlunda. Hur blev det så?

Humla på lavendel

När jag följer medias rapportering reagerar jag på att semester ofta anses synonymt med att resa utomlands. Utlandsresan är semester medan semester på hemmaplan kallas hemester. Som om Sverigesemestern skulle vara det som är annorlunda. Hur blev det så?

Coronapandemin innebär många utmaningar, inte minst vad gäller restriktioner om distansering och resor. Det kan vara påfrestande, inte minst för dem som tillhör en riskgrupp. Men kanske kan årets sommar få oss att återupptäcka allt det som finns att se och göra på hemmaplan?

Snart är det dags för min sommarsemester. Innan jag loggar ut vill jag passa på att dela med mig av några tips om hur ledighet kan bli lite mer hållbar.

1. Upptäcksfärder på hemmaplan

Alla platser har något att erbjuda. En byggnad med en intressant historia, en utkikspunkt, en ny stig i skogen, fiket med de godaste bullarna eller något helt annat. I sommar tänker jag passa på att upptäcka något nytt i närområdet där jag bor. Eller varför inte återupptäcka något som det inte funnits tid till på länge?

2. Damma av recepten

För ett tag sedan läste jag att de flesta av oss håller sig till ungefär tio recept som varvas. Om och om igen. I sommar tänker jag därför att försöka byta ut några av ingredienserna fler av familjens vanligaste rätter. Framför allt vill jag testa att byta eller blanda ut en del av köttet mot andra proteiner. Och kanske blir det även lite fler grönsaker på sommargrillen?

3. Sommarhälsning till en politiker

Varför inte ta tillfället i akt och skriva ett brev till en politiker och berätta vad du tycker i en hållbarhetsfråga som engagerar dig? Jag tyckte alltid att det var trevligt att få brev och mejl från ”vanliga” medborgare som skrev till mig för att berätta vad de tyckte i en viss fråga. Annars är det vanligt att intresseorganisationer, lobbyister och rättshaverister hör av sig. Chansen är därför stor att du får ett svar – och därför kan påverka!

4. Högsäsong för gratisätare

Jag tycker om att känna till vad som är ätbart och inte i naturen. Och det finns ganska mycket i vår närmiljö som fungerar alldeles utmärkt att blanda i salladen. Gör promenaden både god och lärorik genom att ta med en lämplig bok om växter (eller googla i mobilen!). Leta sedan upp kärleksört, hallon, svinmålla, kirskål och andra favoriter till semestersmoothien!

5. Hjälp bina och humlorna

Det är viktigt att våra pollinerare kan hitta pollen och nektar under hela sommaren. Jag brukar därför tipsa om något så enkelt som att lämna en del av trädgårdens gräsmatta med blommor och klöver oklippt. Mindre jobb för den som ska klippa – och mer mat åt humlorna och bina. Om du har balkong, kan du hjälpa till genom att ställa ut en kruka med till exempel lavendel åt våra så viktiga pollinerare.

6. En hållbar boktrave

Varför inte passa på att addera en bok om hållbarhet till sommarens läslista? Själv ser jag fram emot att läsa ”Kornas planet” som handlar om kornas betydelse för en hållbar matproduktion.

7. Shoppa second hand

Att det blivit vanligare att lämna in kläder till second hand-butiker är bra eftersom det är enormt resurskrävande att tillverka nya kläder. Idag är det dock betydligt färre som använder second hand-butikerna för att köpa något än för att lämna in plagg. I sommar planerar jag ta mig tid att besöka någon butik för att se om jag kan utöka min garderob med i alla fall ett återanvänt plagg.

Slutligen vill jag passa på att önska dig en riktigt skön – och hållbar – sommar!

Åsa

Prenumerera gärna på blogginlägg här

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.