Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Tio hållbara boktips

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 6 april 2020

Inför påsk vill jag passa på att tipsa om några bra böcker inom hållbarhetsområdet som jag har haft glädjen att läsa genom åren. En del av böckerna finns dessutom som ljudbok eller e-bok. Trevlig läsning!

Inför påsk vill jag passa på att tipsa om några bra böcker inom hållbarhetsområdet som jag har haft glädjen att läsa genom åren. En del av böckerna finns dessutom som ljudbok eller e-bok. Trevlig läsning!

”Eat Good” av Johan Rockström
Vad vi lägger på tallriken har stor påverkan på miljön. Här varvas nyttiga fakta om kopplingen mellan mat och klimat med recept på goda måltider. Ett boktips för den som på ett konkret sätt vill minska matens påverkan på klimatet och samtidigt kunna äta riktigt gott.

”Rädda maten” av Paul Svensson
Vill du minska matsvinnet hemma hos dig? I så fall är det här boken för dig. Den är fylld med en massa smarta recept för att kunna ta till vara på råvaror som annars kanske skulle ha kastats.

”Naturligtvis: biologisk mångfald i din trädgård” av Justine Lagache
Det här är en bok fylld med praktiska tips om hur man gör sin trädgård till ett litet reservat för djur och natur. Att bjuda in fler djur i sin trädgård kan faktiskt vara ett smart sätt att göra den liter mer lättskött.

”Det minsta vi kan göra är att göra så mycket vi kan och lite till” av Pär Holmgren
En lärorik bok som förklarar hur de stora globala utmaningarna hänger ihop och vad vi behöver göra för att lösa dem. Och – varför vi inte gör allt det som vi borde göra?

”Portionen under tian” av Anna Ulvenmark
En blogg och ett Instagram-konto som blev en bok. Den här kokboken är fylld med recept som både är bra för miljön och samtidigt är goda och inte gör hål i plånböcker. Vem har råd att inte läsa den?

"Ålevangeliet" av Patrik Svensson
En varm berättelse om världens mest gåtfulla fisk. Den är lika mycket en vetenskaplig beskrivning av ålen som en uppväxtskildring. Boken blev mottagare av det prestigefyllda Augustpriset förra året.

”Extremt väder” av Martin Holmberg
En spännande beskrivning av olika typer av extremt väder och förändringar i vädersystemen. Det här är bra läsning för den som vill förstå kopplingen mellan väderfenomen och klimatförändringar. Boken är dessutom fylld av fantastiska bilder.

”En obekväm sanning” av Al Gore
Vad hade hänt om miljökämpen Al Gores vunnit i presidentvalet år 2000? Det får vi givetvis aldrig veta. Men hans lättillgängliga bok om hur klimatförändringarna orsakats av människan har med största sannolikhet omvänt många klimattvivlare. Om du inte vill läsa, finns den även utgiven som film med samma titel.

”Come on!” av Anders Wijkman och Ernst von Weizsäcker
En bok som delvis vänder på perspektiven. En spännande sak med den är att den lyfter fram behovet av näringslivet som en samhällspåverkande kraft. Det räcker inte att arbeta med hållbarhet inom det egna företaget. Man behöver också driva på för att samhället utvecklas så att det blir lättare för alla att fatta beslut i en hållbar riktning. Boken finns både på engelska och svenska.

“Silent Spring” av Rachel Carson
Författaren beskriver vilka förödande effekter som användningen av bekämpningsmedel kan föra med sig. Det här är en riktig klassiker som kanske var före sin tid när den gavs ut 1962. Men som faktiskt är lika aktuell nu som då.

Trevlig läsning och glad påsk!

Åsa

P.S. Prenumerera gärna på bloggen här (scrolla längst ned på sidan). D.S.

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.