Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Ett kvitto på att kemikalieförbud behövs

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 18 augusti 2021

I veckan hade Vetenskapsradion på P1 ett inslag om att Bisfenol A i kassakvitton, som förbjöds förra året, i stor utsträckning har ersatts av Bisfenol S. Tänk att det tog så lång tid att förbjuda Bisfenol A i kvitton! På Axfood togs det bort redan tio år före förbudet, främst av arbetsmiljöskäl.

Kemikalier kvitton

När vi genomfört förbudet fick inköparen av kvitton offerter där leverantören hade tillsatt Bisfenol S i stället. Vi hade överhuvudtaget inte hört talas om Bisfenol S och inte ens Kemikalieinspektionen hade någon information. Därför grottade vi ned oss i vetenskapliga artiklar och drog slutsatsen att Bisfenol S inte var ett dugg mindre skadligt än Bisfenol A. Möjligen kunde Bisfenol S vara ännu farligare.

Slutsatsen blev att vi efterfrågade kvitton som varken fick innehålla Bisfenol A eller S. Och det gick att få fram även om det blev betydligt dyrare. En intressant sak är att det fick fart på diskussionen om att helt slopa kassakvitton. Idag går utvecklingen mot slopade papperskvitton i handeln snabbt och många konsumenter väljer i stället digitala kvitton.

En lärdom är att det underlättar för näringslivet om man avveckla farliga kemikalier genom lagstiftning. Då blir det rättvisa konkurrensvillkor mellan olika företag och man blir av med kemikalierna snabbare. Något annat att lära av är att det är väldigt ineffektivt att förbjuda enskilda kemikalier. Det är bättre att införa förbud mot hela grupper. Om en kemikalie förbjuds för ett visst ändamål är det relativt enkelt för industrin att göra någon mindre ändring och få fram ett nytt ämne som också fungerar. Även om det är lika miljö- och hälsofarligt. En positiv sak är att kemikaliepolitiken är på väg i den riktningen, till exempel när det gäller PFAS.

Åsa

Kategorier: Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.