Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Tips om hållbar mat i påsk

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 29 mars 2021

Vad ska man tänka på för att maten i påsk ska vara hållbar? Här ger jag några tips om allt från ägg till lamm och godis.

Hållbara mattips inför påsken.

Vad ska man tänka på för att maten i påsk ska vara hållbar? Här ger jag några tips om allt från ägg till lamm och godis.

Jag tycker att det allra viktigaste är att inte laga för mycket mat som blir över och i värsta fall blir matsvinn. Om man inte ska vara så många kring påskbordet kan det vara värt att hålla sig till favoriträtterna för att inte laga för mycket mat. Det spelar nämligen ingen roll om det man tycker att klimat, övergödning, kemikalier, biologisk mångfald eller vattenhushållning är den viktigaste miljöfrågan. Om mat slängs efter att det lagts ned resurser på att producera den och ta den hela vägen till middagsbordet, då har all miljöpåverkan varit till ingen nytta.

För den som är klimatengagerad är det förstås viktigt att begränsa konsumtionen av kött. En lite märklig sak är att det har blivit en modern tradition att äta lamm till påsk. Jag tror att idén började komma någon gång när jag var barn. Vid Medelhavet äter man lamm till påsk. Lammen har fötts upp på vinterbete före den torra sommaren. I Sverige har traditionen i stället varit att äta lamm på hösten efter att de utnyttjat sommarens bete. De svenska lamm som säljs till påsk har förstås inte varit ute på bete eftersom de har fötts upp under vintern. Om man vill äta påsklamm som har fått varit ute och beta blir alternativen lamm från andra sidan jordklotet (Nya Zeeland) eller svenskt lamm som slaktats och frusits in på hösten.

Även om det är en bra idé att äta mer vegetariskt, är det viktigt att se till att det som väljs från växtriket är hållbart. Färsk sparris brukar dyka upp i recept till påsk. Kanske för att sparris räknas som en primör som man får vårkänslor av? Ibland kan det ha börjat komma in sparris från södra Europa till butikerna redan till påsk. Ofta kommer den färska sparrisen från till exempel Peru eller Mexiko och då transporteras den med flyg. Om man vill äta god och hållbar sparris till påsk är det bättre att satsa på den som finns i butikernas frysdiskar.

Att äta ägg till påsk är en tradition som passar väl med de naturliga förhållandena i norra Europa. På vintern när det var mörkt värpte inte hönsen på vintern. Men på våren var det full fart på värpandet och läge för att äta ägg. Ägg är både gott och klimatsmart. Jag tycker även att det är viktigt att hönsen har möjlighet till utevistelse och då kan man med fördel välja KRAV-märkta ägg eller till exempel Garants ägg från utomhushöns som ätit svenskt och europeiskt proteinfoder i stället för soja från Brasilien.

Janssons frestelse är en annan typisk rätt som brukar finnas på påskbordet. Ansjovis görs på skarpsill. Om man köper ansjovis riskerar man inte att den är rödlistad av WWF eftersom den är antigen grön eller gul. Men det är inte så lätt att hitta miljömärkningen med MSC. Det går dock även bra att använda sill som är ansjoviskryddad om man vill välja MSC-märkt. Lök och grädde, som är de andra ingredienserna som behövs, finns som ekologisk i nästan alla butiker. Trots att rätten innehåller både fisk och grädde går det även att göra en god växtbaserad Jansson. Det är lätt att hitta recept där grädden är bytt mot havregrädde och kapris eller aubergine används i stället för fisk.

Påsk är också en stor helg för godis och sötsaker! Visst smakar det bättre om chokladen och nötterna i påskäggen är ekologiska och gärna märkta med Fairtrade? Det tycker i alla fall jag.

Glad påsk!

Åsa

P.S. Prenumerera gärna på hållbarhetsbloggen här. D.S.

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.