Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Åsa Domeij: Den vegetariska dagen är en viktig symbol

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 1 februari 2022
Den vegetariska dagen

Idag är det den vegetariska dagen. För dem som vanligtvis inte brukar äta vegetariskt kan den vara ett bra tillfälle att göra det! Att det finns ett stort intresse att äta mer vegetariskt visar bland annat Axfoods vegobarometer som pekar på att det finns fler vegetarianer nu än tidigare. En större andel mat från växtriket är bra för miljö och hälsa och det kan en vegetarisk temadag hjälpa till att uppmärksamma.

Många tänker nog på särskilda proteinersättare som tofu, quorn och vego-burgare när det pratas vego eller växtbaserat. Det är givetvis några alternativ, men jag tycker att man ska tänka bredare än så. Det finns ju all möjlig mat från växtriket som är klimatsmart såsom baljväxter, bröd, gröt och havreris. Det krävs inte något väldigt annorlunda för att kunna minska på köttet. Att lägga en lite mindre mängd kött på tallriken och i stället satsa på KRAV-märkt kött är ett sätt att minska på köttet utan att helt välja bort det. Att äta mer potatis eller komplettera med en knäckemacka kan vara ett alternativ för den hungrige.

Här i Sverige är det väldigt populärt med maträtter som är baserade på köttfärs. En enkel förändring i riktning mot mer växtbaserat är att blanda ut färsen med till exempel bönor, linser eller morötter. Om man inte gillar de moderna och trendiga vego-alternativ som handeln erbjuder är det inte heller något problem. En klassisk och mycket klimatsmart och nyttig rätt är ärtsoppa på gula ärtor. Synd bara att vegetariska dagen är på en tisdag i år och inte på en torsdag. Men varför låta inte slå på stort och satsa på en egen vegetarisk vecka istället?

Åsa

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.