Den 1 maj infördes en ny skatt på plastbärkassar. Det innebär att priset på bärkassar höjs och att våra butiker även börjar ta betalt för plastpåsar på frukt & grönt-avdelningarna.
Den 1 maj infördes en ny skatt på plastbärkassar. Det innebär att priset på bärkassar höjs och att våra butiker även börjar ta betalt för plastpåsar på frukt & grönt-avdelningarna.
– Skatten på plastbärkassar omfattar både de större plastbärkassarna i kassalinjen, där skatten som påförs är 3 kronor plus moms, och de mindre plastpåsar som används till frukt och grönt, där skatten är 30 öre plus moms. Samma skatt införs på alla plastpåsar, oavsett vilket material de är tillverkade av. Däremot införs ingen skatt på butikernas flergångspåsar.
Vi är positiva till miljöskatter om även skatten på arbete sänks. Men det är olyckligt att samma skatt läggs på plastpåsar av återvunnen och förnyelsebart material som på plastpåsar av fossil råvara, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.
Minskad användning och nedskräpning
Enligt EU:s så kallade förpackningsdirektiv ska användningen av plastpåsar minska till maximalt 40 stycken per person och år till år 2025. Idag använder varje svensk i genomsnitt dubbelt så många påsar.
Målet med den nya skatten är både att användningen av plastbärkassar och nedskräpningen av plast i naturen ska minska.
Axfood har sedan tidigare egna mål om att minska användningen av plastbärkassar. Sedan tidigare består samtliga plastbärkassar i butikernas av förnyelsebar eller återvunnen råvara. Dessutom finns en överenskommelse inom branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel om att gemensamt arbeta för en minskad användning.
Rätt plast på rätt plats
Axfood har ett offensivt mål om att minska användningen av plast inom den egna verksamheten med minst 25 procent till 2025. Målet är alltså inte att upphöra med all plastanvändning. Snarare ska rätt plast använda på rätt plats eftersom den bland annat bidrar till ökad livsmedelssäkerhet och minskat matsvinn.
Flera olika studier visar på olika resultat om vilken inverkan materialet i en påse har ur ett hållbarhetsperspektiv. Därför kommer konsumenterna även fortsättningsvis att hitta ett sortiment av olika slags påsar att välja mellan när de handlar hos Willys, Hemköp och Tempo.
– Vilken påse som är bäst ur ett hållbarhetsperspektiv beror på vad den är gjord av, hur mycket material som använts, hur den transporterats och hur den tillverkats. Men framför allt avgör en påses hållbarhet av hur många gånger den används och vad som händer med den när den blir avfall, säger Åsa Domeij.
Utbudet av påsar
Från och med den 1 maj förändras våra butikers utbud av och priser för bärkassar för att ge kunderna ett så bra urval som möjligt. Samtidigt som priset höjs på plastbärkassar, utökas sortimentet av papperskassar. Många butiker erbjuder redan kostnadsfria frukt- och gröntpåsar i papper, eller kommer göra det inom kort.
Hemköp & Tempo:
- Priset på plastbärkassar höjs med skatten på 3 kronor plus moms.
- Sortimentet av kassar i kassalinjen kompletteras med en ny, lite mindre papperskasse som rymmer 17 liter. Sedan tidigare erbjuds bärkassar av återvunnen plast och papper samt flergångskassar.
- På frukt & gröntpåsen av förnyelsebarplast läggs skatt och moms med 38 öre per påse. Avfallspåsar av papper finns i cirka 150 butiker i kommuner som återvinner matavfall i papperspåsar. Dessutom kompletteras utbudet med en liten och en stor papperspåse. Flergångspåsar finns även att köpa.
- På brödavdelningen tas påsarna med ett plastfönster bort och byts mot påsar helt i papper.
Willys:
- Priset på plastbärkassar höjs med skatten på 3 kronor plus moms.
- På frukt & gröntpåsen av förnyelsebarplast läggs skatt och moms med 38 öre per påse. Papperspåsar erbjuds och vägs in i varuvikten. Dessutom finns flergångspåsar att köpa.
- Sedan tidigare finns bärkassar av återvunnen plast och papper samt flergångskassar vid kassan.
- På brödavdelningen tas påsarna med ett plastfönster bort och byts mot påsar helt i papper.