
Axfoods hållbarhetsprogram och uppsatta mål
Axfoods hållbarhetsprogram beskriver uppsatta mål och nyckeltal inom koncernens arbetsområden. Axfoods hållbarhetsredovisning beskriver arbetet för hållbar utveckling.
Hållbarhetsprogram
Axfoods hållbarhetsprogram är ett viktigt styrmedel och omfattar både en hållbarhetspolicy och mål på kort och lång sikt. En majoritet av målen är kopplade till Svenska miljömålen och/eller FN:s globala utvecklingsmål. Bland FN:s utvecklingsmål är Hållbar konsumtion och produktion samt Bekämpa klimatförändringen de mest relevanta för Axfood. Målen följs upp och programmet uppdateras årligen, i takt med att arbetet utvecklas och nya målsättningar formuleras.
Läs Axfoods hållbarhetsprogram (pdf)
Axfood har satt upp mål bland annat inom följande områden:
Maten
- Halverat matsvinn
- Djurskyddscertifiering
- Ekologisk mat
- Hållbarhetsmärkta varor
- Grönlistad fisk
Miljön
- Nettonollutsläpp
- Klimatmål för leverantörer
- Elanvändning
- Vattenavtryck
- Miljöanpassade förpackningar
Människan
- Levnadslöner i leverantörskedjan
- Sociala uppföljningssystem för leverantörer
- Sjukfrånvaro
- Ledare med internationell bakgrund
- Intern utbildning i hållbarhet
Hållbarhetsredovisning
För räkenskapsåret 2021 publicerade Axfood en gemensam års- och hållbarhetsredovisning. Hållbarhetsredovisningen upprättades enligt GRI:s riktlinjer.