Gå direkt till innehåll

Över 20 år av positiv förändringskraft

Caroline Berg i Hemköpsbutik

Över 20 år av positiv förändringskraft

Kring millennieskiftet bestämde sig familjeföretaget Axel Johnson för att skapa Sveriges bästa matbolag. Tanken var att samla de bästa grossisterna och detaljisterna och erbjuda kunderna de finaste butikerna. Genom sammanslagningen av Hemköpskedjan, Dagab och D-gruppen bildades Axfood.

2000

Axfood bildas och sammanslagning till Willys

Axfood bildas genom sammanslagning av D&D Dagligvaror (där Dagab var en del) och det börsnoterade bolaget Hemköp. Samtidigt förvärvas Spar Sverige, Spar Inn Snabbgross samt en röstmajoritet i Spar Finland.

Willys Cash och LL:s Livs köps upp av Axfood och införlivas i en och samma kedja under varumärket Willys.

2003

Första egna märkesvarorna

Willys och Hemköp får egna märkesvaror.

2004

Hemköp Stockholm City

Gemensamt under Hemköp

Spar, Hemköp och Billhälls samlas under det gemensamma varumärket Hemköp.

2005

Lämnar Finland

Axfood avyttrar innehavet i Spar Finland och lämnar den finska marknaden.

2008

PrisXtra förvärvas

2009

Produkter från Garant

Garant lanseras

Egna märkesvaror lanseras under varumärket Garant. Garant växer snabbt, inte minst inom ekologisk mat, och blir snabbt populärt bland kunderna.

2013

Omorganisation i Dagab och utveckling av Elodrado och Fixa

Verksamheten inom lager, transport och inköp samlas i en organisation – Dagab.

Ett stort arbete inleds med att utvärdera och uppdatera det egna varumärket Eldorados sortiment. Detta med målet att fortsätta erbjuda bra produkter till låga priser. Även Fixa, Axfoods eget varumärke inom hushållsprodukter, får ett lyft med nya förpackningar och ny design.

2014

Nytt affärssystem

Nytt SAP-affärssystem.

Förvärv av 50 procent av restaurangkedjan Urban Deli.

Konvertering av PrisXtra till Willys och Hemköp.

2015

Matmissionen grundas

2015 startade Axfood tillsammans med Stockholms Stadsmission butiken Matmissionen, Sveriges första sociala supermarket. Här kan ekonomiskt utsatta människor handla mat till reducerat pris. Samtidigt bidrar Matmissionen till att Axfood minskar matsvinnet.

2016

E-handel inom Willys och Hemköp

2016 börjar Willys och Hemköp erbjuda e-handel, både för hemleverans och upphämtning i butik.

2017

Axfoodfamiljen växer

I början av 2017 köper Axfood nätbutiken Mat.se och förvärvar samtidigt också Middagsfrid, världens första aktör inom färdigplanerade matkassar med recept.

Samma år tar Axfood steget in i gränshandeln genom förvärvet av Eurocash där majoriteten av kunderna är norrmän som åker över gränsen för att handla mat.

En investering görs också i uppstarten av ett nätapotek, Apohem, med ambition att bredda koncernens erbjudande och gå in i den växande apoteksmarknaden på nätet.

2018

Nytt färskvarulager i Jönköping

Invigning av nytt automatiserat färskvarulager i Jönköping.

Utökat ägande i Urban Deli från 50 procent till drygt 90 procent.

2019

Byggstart av nytt logistikcenter i Bålsta

2019 påbörjas byggnationen av Axfoods nya, högautomatiserade logistikcenter i Bålsta norr om Stockholm. Logistikcentret i Bålsta blir navet för stora delar av Axfoods logistikverksamhet för såväl Stockholm som Mälardalen och norrut. Logistikcentret anpassas för att leverera mat och andra varor till butiker, servicehandeln och e-handelskunder. 

2021

Förvärv av Bergendahls Food och minoritetsandel i City Gross

För att stärka Axfood och öka konkurrenskraften skrev Axfood under 2021 dagligvaruhistoria i samband med förvärvet av partihandelsverksamheten Bergendahls Food och ingåendet av ett långsiktigt partnerskap med stormarknadskedjan City Gross samt en minoritetspost om 9,9 procent.

Avtal tecknade om utbyggnad med automatisering av befintligt höglager i Backa i Göteborg samt etablering av ett nytt, större och delvis automatiserat rikslager för frukt och grönt i Landskrona.

2022

Omstrukturering av logistikverksamheten och delägarskap i Mathem

Integration av Bergendahls Food och systemkonvertering av City Gross butiker.

Första inleveranserna till det nya logistikcentret i Bålsta.

Driftsättning av det nya frukt- och gröntlagret i Landskrona.

Axfood ny delägare i Mathem genom avyttring av Mat.se.

Axfood i dag

I dag är Axfood ett av Nordens största börsnoterade bolag inom dagligvaruhandel och den näst största mataktören i Sverige. Vår resa fortsätter med fler prisvärda och bra varor i inspirerande butiksmiljöer och på nätet – alltid med fokus på maten, miljön och människan.