Karriär

20 jun 2018

Paulina brinner för miljöfrågorna på Willys

Paulina Stenquist är miljöambassadör och frukt- och gröntansvarig på Willys Sickla. Här strävar hon efter en inbjudande och färgglad avdelning som lockar till matinspiration och ekotänk.

Vad gör du som miljöambassadör på Willys?

– Jag jobbar med att försöka minska matsvinnet genom att till exempel planera hur mycket som beställs. Det är även vi som ska se till att alla medarbetare involveras i eko-försäljningen och att vi ökar den. Lyfter man eko-varorna och visar att prisskillnaden inte är så stor får det kunderna att öppna ögonen. Vi ska också se till att vi källsorterar rätt och att vi har miljömärkt städmedel. Det handlar mycket om att lära upp sina kollegor.

Hur kan en vanlig dag se ut?

– Eftersom att jag även är fruktansvarig börjar jag oftast med att rensa på avdelningen för att sedan beställa varor. Efter att ha ätit frukost med kollegorna och plockat har vi frontning av hela butiken. Det ska se ut som en mur och vara snyggt. Under eftermiddagen kollar jag siffror och gör miljöarbete. Det kan till exempel vara att beställa ett nytt kärl om något gått sönder.

Hur bidrar du som miljöambassadör till att erbjuda bra mat för alla?

– Jag lyfter fram varor som är bra både för kroppen och miljön att äta. Jag ger till exempel större placeringar till bättre varor. Vi jobbar med att minska matsvinnet. I Willys satsning “Eko för alla” försöker vi pressa priserna på eko för att alla ska kunna handla ekologiskt utan att plånboken blir lidande. I satsningen “Vego för alla” försöker vi hitta vegetariska och veganska alternativ så att kunderna känner att de hittar något som passar dem.

”Jag lyfter fram varor som är bra både för kroppen och miljön att äta.”

Har du tagit något miljöinitiativ du är extra nöjd över?

– Jag och butikschefen har tagit ett initiativ ihop. Vi ser till att wellpappen inte slängs i brännbart när behållaren för wellpapp är full. Istället sparar vi den på lagret tills vår komprimator tömts. Jag är nöjd över att vi blivit mycket bättre på det.

Har du fått någon feedback från kunderna på miljöarbetet?

– De har uttryckt positiva reaktioner kring att vi har så mycket ekologiskt och att vi har mer vegetariskt i sortimentet. De är även väldigt positiva till att vi lyfter fram fler ekologiska alternativ inom frukt och grönt och att det är tydligt vilka varor som är från Sverige. Kunderna uppskattar när vi visar att det finns bra mat för alla hos oss på Willys.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att höra från kunderna att de uppskattar det man gör. Att de till exempel kommer in till frukten och säger att “det här är en fräsch avdelning” eller att de tycker om att handla här. Det bästa som finns är att få beröm från kunderna. Det gör min dag.

Vad är du speciellt stolt över i ditt jobb?

– Jag är stolt över min avdelning, frukten. Jag tog över den i januari och är stolt över hur jag hanterar den. Den ser bra ut och alla tycker den är fräsch. Det är lätt att hitta i den, kunderna tycker om fyllnadsgraden och den är färgglad. Jag får ofta beröm.

Vad gör du för att få frukt- och gröntavdelningen så inbjudande?

– Vi håller på med alla möjliga planeringar. Till exempel tänker vi på hur vi ska placera varorna så att vi inte har isbergssallad och broccoli bredvid varandra, för det blir grönt-grönt. Istället väljer vi frukt och grönsaker med olika färg bredvid varandra för att lysa upp avdelningen och ser till att ha maffiga gavlar.

Har du något speciellt mål för framtiden?

– Jag vill gå Axfoods traineeprogram för butikschefer. Tids nog hoppas jag på att få komma in där!

Bakgrund:

Paulina började sommarjobba på Willys medan hon studerade till förskollärare. Men hon fastnade mer för jobbet på Willys och valde att satsa på det istället. Anledningen är att hon älskar att jobba med siffror och fick kombinera det med ett jobb i rörelse.