Gå direkt till innehåll

Annika Zettermarck, chef för Axfoods IT-utveckling

Annika Zettermarck vill jobba på ett företag som påverkar människors vardag och efterlever sina värderingar. Som chef för Axfoods IT-utveckling är hon delaktig i det mesta som händer inom koncernen och känner att hon har hamnat helt rätt.

Annika Zettermarck, chef för Axfoods IT-utveckling

Annika Zettermarck, Head of IT development, Axfood.

Du hade arbetat med IT inom bankvärlden i 16 år innan du tog steget till Axfood och dagligvarubranschen. Vad fick dig att byta?

– Jag tycker inte att man ska gå från någonting utan till någonting. Jag hade länge letat efter ett jobb där IT-avdelningen har stor inverkan på organisationen och där företaget gör något som spelar roll i människors vardag.

Hur ser du på Axfood som arbetsgivare? 

– En styrka inom Axfood är värderingarna. Det är ingenting som bara står tryckt i en årsredovisning, det är verkligen på riktigt. Jag lyssnade på podcasten Värvet med Antonia Ax:son Johnson för flera år sedan. Hon pratade om det goda företaget, som är en positiv samhällskraft och som samtidigt tjänar pengar. Axfood vill skapa något bättre och är också ett lönsamt bolag. Det står inte i motsats till varandra. Sedan jag började jobba här får jag hela tiden bevis på att det stämmer. Det känns bra att jobba här. Att genom mitt jobb bidra på ett positivt sätt till samhällsutvecklingen gör mig stolt.

Axfoods IT-avdelning är tillräckligt stor för att det ska gå att göra omfattande projekt, och tillräckligt liten för att varje enskild medarbetare kan påverka och komma med idéer.

Hur är det att jobba på Axfood IT?

– Vi är ett stöd och en möjliggörare. IT är inne i allt, från varuflöden till betalningar, butiksdrift och marknadsföring. Vi ansvarar för all utveckling och applikationsförvaltning. Det innebär att jag sitter med i styrgrupper, stöttar medarbetare, förbättrar arbetssätt och sköter rekryteringar. Axfoods IT-avdelning är tillräckligt stor för att det ska gå att göra omfattande projekt, och tillräckligt liten för att varje enskild medarbetare kan påverka och komma med idéer. Vi är runt 300 personer och det finns en styrka i vår storlek. Det går att se helheten och det är nära till beslut. Vi vågar testa och pröva.

Det har hänt mycket på kort tid. Kassasystem har bytts ut, autoorder har införts, touch-baserade kassor, självscanning har rullats ut och e-handeln växer. Samtidigt har hela affärssystemet bytts ut. Hur ser framtiden ut?

– Införandet av affärssystemet SAP var ett bevis på vilken uthållighet och långsiktighet som finns i organisationen. Efter flera års arbete har vi nu otroligt bra förutsättningar framåt. Vi har kompetenta medarbetare, en effektiv organisation och en bra infrastruktur på plats – en jättebra bas. Nu gäller det att ta tillvara på detta och prioritera rätt. Fokus framåt ligger på våra kunder och utvecklingen av digitala kundmöten genom bland annat e-handel och kundprogram men även omfattande satsningar på vår nya logistikstruktur med bland annat vårt automatiserade lager i Bålsta som är under uppbyggnad. Vi utvecklar även för våra medarbetare och vårt digitala arbetssätt är i en stark tillväxtfas.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– När jag först kom till Axfood satte jag mig ner one-to-one med alla hundra medarbetare inom IT-utveckling. Det var verkligen jätteintressant. Bland annat ställde jag samma fråga till alla: ”Varför kommer du hit på morgonen?” När jag sammanställde svaren stack ett ord ut: kollegorna. Det är en omtänksam och bra stämning här. Vi hjälper varandra. Jag skulle rekommendera alla att jobba här.

Hur bidrar din avdelning till bra och hållbar mat?

– Alla ska ha rätt till bra och hållbar mat! Vi gör den tillgänglig för fler! Ta e-handeln till exempel, många använder den för att spara tid, men det är ju också otroligt bra för den som fysiskt har svårt att ta sig till en butik. Under pandemin har vi också fått ett kvitto på vilken samhällskritisk funktion vi faktiskt är. Genom att automatisera saker som tidigare gjorts manuellt och optimera våra lager så rätt varor köps i rätt tid minskar vi matsvinnet. Vi gör koncernen mer kostnadseffektiv vilket gör att vi kan erbjuda bättre priser. Vi gör vardagen och livet bättre både för verksamheten och för kunderna!

Bakgrund:

Annika började på Axfood 2016. Innan dess har hon arbetat med IT i 16 år på Swedbank, bland annat som chef för avdelningen Payments & Deposit.