Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Fruktpåsar av sockerrör i butikerna

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 6 december 2017

Just nu håller vi på att byta ut fruktpåsarna i samtliga Hemköp- och Willybutiker runt om i landet. De fossila påsarna av oljebaserad plast försvinner och byts nu ut mot fruktpåsar av plast från sockerrör. Det kan tyckas som en liten åtgärd, men faktum är att det rör sig om cirka 170 miljoner påsar per år. Det blir faktiskt en stor effekt om alla matbutiker byter ut påsarna.

Just nu håller vi på att byta ut fruktpåsarna i samtliga Hemköp- och Willybutiker runt om i landet. De fossila påsarna av oljebaserad plast försvinner och byts nu ut mot fruktpåsar av plast från sockerrör. Det kan tyckas som en liten åtgärd, men faktum är att det rör sig om cirka 170 miljoner påsar per år. Det blir faktiskt en stor effekt om alla matbutiker byter ut påsarna.

Det som är positivt med de nya fruktpåsarna, förutom att de är tillverkade av förnybar råvara, är att de fungerar lika bra som de gamla i plaståtervinningen. Fördelen med att använda bioråvara för att göra plast är att man inte tillför nytt kol till kretsloppet, vilket görs om man använder olja. Därför minskar klimatpåverkan.

Bytet av fruktpåsar är ett led i Axfoods arbete att använda mer miljömässigt bättre plast som fungerar bättre i materialåtervinningen. Vi använder hellre ren plast än blandningar av olika slags plaster. Det beror på att plasten ska vara så återvinningsbar som möjligt för att minska klimatpåverkan. När det går, väljer vi dessutom hellre plast från förnybar råvara än fossil plast. Ännu bättre är det förstås att kunna erbjuda flergångspåsar i butikerna.

 

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.